Njemačke željeznice najavile novi štrajk: "Mi smo bili spremni na kompromise, ali..."

Foto: EPA

NAKON isteka ultimatuma upućenog upravi Njemačke željeznice (Deutsche Bahn, DB), Sindikat zaposlenih na željeznici (EVG) potvrdio je danas da se sprema novi dvodnevni štrajk u cjelokupnom željezničkom prometu, koji će trajati od nedjelje navečer do utorka u ponoć. 

"Mi smo bili spremni na kompromise, ali DB radije ide u smjeru konfrontacije i tako kao taoce uzima svoje putnike", priopćio je sindikat danas nakon isteka roka koji je dao DB-u da iziđe s povoljnijim prijedlogom za zaposlene. Predstavnici DB-a su rekli kako su "dali sve od sebe" kako bi spriječili štrajk i sindikatu ponudili prihvatljivo rješenje, koje je odbijeno. 

Pregovara se oko kolektivnog ugovora za oko 180.000 zaposlenih 

EVG je u dvodnevni štrajk pozvao osoblje zaposleno u DB-u, ali i u ostalim željezničkim kompanijama koje posluju u Njemačkoj, tako da se očekuje da će željeznički promet, uključujući i prigradske vlakove, biti potpuno obustavljen. 

EVG s Njemačkom željeznicom pregovora oko kolektivnog ugovora za oko 180.000 zaposlenih, a pregovori su, kako javljaju mediji, zapeli oko detalja. Strojovođe, koji su organizirani u sindikat GDL, najavili su za početak lipnja objavu svojih zahtjeva DB-u. 

Posljednjih nekoliko mjeseci radnici željeznice su štrajkali u više navrata blokirajući ne samo željeznički promet nego djelomice i cestovni, zbog dodatnog opterećenja prometnica. 

Pročitajte više