Njemački biskup štitio svećenika pedofila, dao mu da radi s mladima. Sad dao ostavku

Foto: EPA

PAPA Franjo prihvatio je ostavku biskupa Franz-Josepha Bodea iz Osnabrücka, koji će ujedno i napustiti tu biskupiju na sjeverozapadu Njemačke, objavio je u Vatikan o ordinariju kritiziranom zbog postupanja prema optužbama o zlostavljanju u Crkvi. Papa Franjo prihvatio je pismo ostavke biskupa Bodea, objavio je Vatikan ne navodeći razloge. 

Vijeće koje okuplja žrtve zlostavljanja optužilo je Bodea da je još lani o slučaju spolnog nasilja nad maloljetnicima govorio kao o "odnosu". U prosincu se Vijeće obratilo Vatikanu i podnijelo tužbu protiv Bodea ocijenivši da je zauzeo stajalište sklonije počinitelju, a ne žrtvi.

Protiv Bodea govore i njegovi postupci u rješavanju slučajeva zlostavljanja u dijecezi Osnabrück. Tako je u jednom slučaju svećenik godinama spolno zlostavljao djevojku. Stručnjak koji je sastavio izvješće optužio je Bodea da je tom svećeniku dodijelio vodeću poziciju u radu s mladima te iste godine kada ga je djevojka prijavila biskupu. 

Sve do sada Bode je odbijao podnijeti ostavku. Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing primio je vijest o ostavci s "velikim žaljenjem i poštovanjem", objavila je Biskupska konferencija.

Bode je bio biskup Osnabrücka od 1995. godine. 

Pročitajte više