Njemački CSU gubi na podršci, naštetio mu sukob s Angelom Merkel

Foto: EPA

KRŠĆANSKO-socijalna unija (CSU), koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju, nešto manje od tri mjeseca uoči pokrajinskih izbora gubi na popularnosti, objavio je u četvrtak javni servis ARD.

Da se sljedeće nedjelje održavaju izbori za bavarski parlament, CSU bi osvojilo svega 38 posto glasova, tri posto manje nego u svibnju i povijesno najslabiji rezultat zabilježen u ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa koje se provodi uoči pokrajinskih izbora.
 

U usporedbi s posljednjim pokrajinskim izborima prije pet godina, CSU je izgubio podršku gotovo deset posto birača.

Sukob između stranaka prijetio raspadom vlade
 
Sedamdeset i osam posto ispitanih smatra da je stranci naškodio žestoki sukob između predsjednika CSU-a i kancelarke i predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel oko smjernica izbjegličke politike.
 
Sukob između stranaka, koje na saveznoj razini tvore demokršćansku Uniju CDU/CSU, prijetio je raspadom Unije i nove njemačke vlade.
 
"CSU je potpuno pogrešno procijenio situaciju: svojim okretanjem udesno nije naškodio AfD-u nego je samo mobilizirao liberalne snage u Bavarskoj'', rekao je politolog Heinrich Oberreuter u razgovoru za ARD.
 
Stranku već godinama potresaju i unutarstranački sukobi izraženi u osobnoj netrpeljivosti između Horsta Seehofera i premijera Bavarske Markusa Soedera koji je funkciju u veljači preuzeo od Seehofera.
 
Istodobno raste popularnost stranke Zeleni koja je sa 16 posto druga stranka u Bavarskoj, ispred socijaldemokrata (13 posto) te desnih populista Alternative za Njemačku (AfD) s 12 posto.
 

Pročitajte više