Njemački demokršćani neće blokirati ulazak Turske u EU

ČELNICA njemačkih oporbenih konzervativaca odbacila je u srijedu nagađanja da će njezina stranka, u slučaju pobjede na izborima 2006. godine, zatražiti promjenu odluka Europske unije koje idu u prilog ulasku Turske u EU.

Pa ipak, predsjednica demokršćana (CDU) Angela Merkel i ostali stranački čelnici ponovili su svoje protivljenje ulasku te mnogoljudne muslimanske zemlje u Uniju, ističući da europske vlade koje podupiru pristupanje Turske nisu iskrene ili prema Ankari ili prema svojim biračima.

Merkel je, međutim, istaknula da će konzervativci poštivati sve odluke vezane za Tursku koje će biti donesene do saveznih izbora 2006. godine.

Čelnici EU-a trebali bi u četvrtak i petak u Bruxellesu odlučiti o početku pregovora s Turskom. Ključno je pitanje hoće li to biti pregovori o punopravnom članstvu ili o nekoj vrsti bliskog partnerstva.

"Bila sam vrlo jasna u Ankari kada sam rekla da ćemo poštivati sve odluke EU-a ako se vratimo na vlast 2006. godine", izjavila je Merkel listu Sueddeutsche Zeitung.

Pročitajte više