Njemački europarlamentarac pretučen dok je lijepio plakate. Operirat će ga

Foto: Facebook

Matthias Ecke, aktualni njemački europarlamentarac koji će ponovno biti kandidat na EU izborima sljedećeg mjeseca, pretučen je i teško ozlijeđen. To je samo posljednji u nizu incidenata koji su podigli političke tenzije u Njemačkoj uoči izbora. Stranka njemačkog kancelara Olafa Scholza pokrenula je prošlotjednim skupom u Hamburgu službenu kampanju za EU izbore. 

Ecke je napadnut dok je sinoć lijepio plakate u Dresdenu. Iz stranke su naveli da je prevezen u bolnicu i da će biti operiran zbog zadobivenih ozljeda. Policija je priopćila da su 41-godišnjeg političara napala četvorica muškaraca. 

Isti napadači samo nekoliko minuta prije toga navodno su napali aktivista Zelene stranke u istoj ulici. Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja je također socijaldemokratkinja, rekla je da bi ako se dokaže da je napad na Eckea bio politički motiviran, to predstavljalo "ozbiljan napad na demokraciju".

Incidenti većinom na istoku zemlje

"Doživljavamo novu dimenziju antidemokratskog nasilja", navela je. Obećala je "strožu akciju i daljnje mjere zaštite za demokratske snage". Vladine i oporbene stranke kažu da su se njihovi članovi i pristaše posljednjih mjeseci suočili s valom fizičkih i verbalnih napada te su pozvali policiju da pojača zaštitu političara i predizbornih skupova.

Mnogi incidenti dogodili su se na bivšem komunističkom istoku zemlje, gdje se očekuje da će stranka AfD postići uspjeh na europskim izborima i na njemačkim državnim izborima ujesen. Mainstream stranke optužuju AfD za povezanost s nasilnim neonacističkim skupinama i poticanje sve oštrije političke klime.

Istaknuti vođa AfD-a Björne Höckee trenutno je na sudu zbog korištenja zabranjenog nacističkog slogana. Njemačka obavještajna služba stavila je pod nadzor neke ogranke stranke. Ogranak socijaldemokrata u pokrajini Saskoj, gdje je Ecke vodeći kandidat za EU izbore, rekao je da će se njihova kampanja nastaviti unatoč "fašističkim metodama" zastrašivanja.

Pročitajte više