Njemački izaslanik Srbiji: S proruskim stavom ne možete u EU

SRBIJA ne može sjediti na dva stolca, poručio je specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan govoreći o naklonosti srpskih vlasti prema Rusiji.

Manuel Sarrazin je prije dolaska u Beograd rekao da je društvo u Srbiji u ekonomskom i političkom smislu bliže Njemačkoj i EU nego Rusiji, prenosi Al Jazeera.

"Naša financijska podrška i ulaganja su veći. Također nas zanima ekonomski i socijalni razvoj ove zemlje. Razumije se da su sredstva koja dajemo i naš angažman u zemljama kandidatima veći nego u zemljama koje su, naprimjer, dio istočnog partnerstva", rekao je Sarrazin za beogradski list Danas.

"Ključno je da Srbija sada zauzme stav"

Specijalni izaslanik Njemačke je istaknuo da je sasvim jasno da je nakon invazije Rusije na Ukrajinu proruski stav nespojiv sa statusom kandidata za EU.

"Ne možete sjediti na dva stolca koji su miljama udaljeni jedan od drugog. Osim toga, smatram da Srbija itekako zna da je u njenom interesu da se što prije oslobodi svih ovisnosti o beskrupuloznom režimu."

"Naravno da ima i reperkusija na odluke gospodarskih subjekata drži li zemlja nepovratno europski pravac ili ne. To je pitanje procjene koristi i rizika. Od početka ruske invazije na Ukrajinu gospodarstvenici se raspituju je li se Srbija kao investicijska destinacija priključila europskim stavovima i hoće li to učiniti ubuduće. Zato je ključno da Srbija sada zauzme svoj stav", kazao je Sarrazin.

 

Pročitajte više