Njemački izvoz jako pao u rujnu

Ilustracija: EPA

Njemački izvoz robe oštro se smanjio u rujnu, uz znatno smanjene isporuke u SAD, Kinu i druge članice eurozone, pokazali su podaci statističkog ureda. Izvoz je u rujnu prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima bio manji za 7.5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunao je Destatis. U kolovozu se smanjio za 5.8 posto.

Na mjesečnoj razini isporuke su pale za 2.4 posto, nakon gotovo stagnacije u kolovozu. Uvoz je u rujnu potonuo za 16.6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, gotovo kao i u kolovozu, izvijestili su statističari. Na mjesečnoj razini smanjio se za 1.7 posto. Time je sezonski i kalendarski prilagođen višak u robnoj razmjeni Njemačke sa svijetom u rujnu iznosio 16.5 milijardi eura i bio je manji za 6.8 posto nego u kolovozu, prema revidiranim podacima.

Nijemci najviše uvoze iz Kine

SAD je i u rujnu zadržao poziciju glavnog odredišta njemačkog izvoza, unatoč padu vrijednosti isporuka za četiri posto u odnosu na kolovoz, na 12.8 milijardi eura. Uvoz iz SAD-a zadržao se pak na kolovoškoj razini i iznosio je 7.7 milijardi eura.

Najviše je pak robe Njemačka, i to u rujnu, uvezla iz Kine, u vrijednosti 13 milijardi eura, tek neznatno manje nego u kolovozu. Njemački izvoz u Kinu potonuo je pak za 7.3 posto, na 7.7 milijardi eura. Izvoz robe u ostale članice eurozone smanjio se za 2.4 posto u odnosu na kolovoz, kliznuvši na 48.8 milijardi eura. Još je snažnije potonuo uvoz, za 3.8 posto, na 38.9 milijardi eura.

Pročitajte više