Njemački list nahvalio Kolindu

Foto: EPA/Screenshot SZ

NJEMAČKI lijevo-liberalni dnevnik Süddeutsche Zeitung (SZ) objavio je izrazito pohvalan članak o predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović pod naslovom “Bliska narodu”. Ističe se kako je postala poznata “kroz svoj emocionalni nastup na Svjetskom prvenstvu” te se konstatira da se zbog toga “popravilo raspoloženje u zemlji”.

Napominje se i da je Kolinda nedavno bila u New Yorku na Općoj skupštini UN-a, gdje je održala govor, ali da sve to nije izazvalo toliko reakcija kao njezino navijanje za hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, zbog čega je “postala svjetski poznata”. Iako je hrvatska reprezentacija u finalu izgubila od Francuza, Kolinda je s finalne utakmice “otišla kao predsjednica srca”, piše SZ i dodaje da je Kolinda “u crveno-bijelom dresu igrala glavnu ulogu u hrvatskoj ljetnoj bajci”. Brojne slike njenog navijanja ostale su mnogima u sjećanju, navodi se.

Savršeno iskoristila Svjetsko prvenstvo da poveća popularnost

U članku stoji da je Kolinda, “koja rado igra na spontanost i emocionalnost, savršeno iskoristila SP da poveća svoju popularnost” te da je tako zacementirala svoju poziciju predsjednice bliske narodu. “Istovremeno je tako poslala signale desnom lagaru jer je u Hrvatskoj nogomet nastavak nacionalističke politike sportskim sredstvima”, navodi se. Kao primjer toga spominju da je na dočeku nogometaša nastupio Marko Perković Thompson “u čijim se pjesmama slavi ustaški režim”. Predsjednica je branila taj izbor nogometaša ustvrdivši da “to nije nacionalizam, nego izraz nacionalnog ponosa”.

SZ piše da Kolinda “stalno osluškuje narod”, da često putuje po svojoj državi i rado priča o svom djetinjstvu u selu pored Rijeke, kao i da je njen otac bio mesar. Ističe se da se dijelom školovala u SAD-u te da je to imalo velik utjecaj na nju, kao i da je uvjerena zastupnica transatlantizma. Spominje se i njena politička karijera u vladi Ive Sanadera te da je bila visokopozicionirana u NATO-u.

Nakon pobjede na predsjedničkim izborima, obećala da će Hrvatska postati bogata

Na predsjedničkim izborima 2015. kao kandidatkinja “nacionalno-konzervativnog HDZ-a” odnijela je tijesnu pobjedu nad kandidatom ljevice Ivom Josipovićem i obećala da će Hrvatska biti bogata zemlja. Napominje se da ona nema utjecaja na ekonomsku politiku u Hrvatskoj, ali da se stanje popravilo proteklih godina i da Hrvatska bilježi gospodarski rast.

“Problemi Hrvatske su i dalje općerašireni, naročito kada je riječ o iseljavanju radnika u zemlje s boljim plaćama”, navodi SZ i iznosi brojku od 600 tisuća iseljenih u proteklih 20 godina. “Hoće li se uspjeh na SP-u pretvoriti u održivi rast, tek se treba vidjeti”, konstatira njemački list, ali i dodaje da je uspjeh reprezentacije barem na nekoliko tjedana popravio raspoloženje u Hrvatskoj, kao i da je bio dobar za konjunkturu jer su Hrvati tijekom SP-a potrošili više novca nego što inače potroše na božićni šoping.

Süddeutsche Zeitung hvali Kolindu jer gostuje na njihovoj konferenciji?

Na kraju članka se navodi da Kolinda sljedeće godine ima predsjedničke izbore te da se na njih može primijeniti nogometna mudrost: “Uvijek je najteža sljedeća utakmica.”

Sve u svemu, SZ je objavio pozitivan članak o Kolindi, u kojemu se većinom ograničio na njene uspjehe kao navijačice hrvatske reprezentacije. Ipak, da bi bio jasniji kontekst ove laude Kolindi u SZ-u vrijedi napomenuti da je ona pozvana održati govor na ekonomskoj konferenciji u Berlinu čiji je organizator baš Süddeutsche Zeitung. Na to je upozorio novinar Deutsche Wellea Srećko Matić, koji je članak u SZ-u opisao kao "površan" i "pomalo s promotivnim prizvukom".
 

Pročitajte više