Njemački list o vožnji Neverom: "Svijet doživljavate poput astronauta"

NJEMAČKI list Frankfurter Rundschau (FR) objavio je članak u kojem analizira karijerni uspjeh Mate Rimca i njegov novi automobil Neveru, koji nazivaju posebnim.

"Hrvatska je do sada bila prilično prazno mjesto na svjetskoj karti automobilske proizvodnje. No barem je Nikola Tesla rođen tamo prije više od 150 godina, koji je jedan od pionira u elektrotehnici. Sada se još jedan Hrvat bori za slavu u svijetu inženjeringa. 33-godišnji poduzetnik-početnik Mate Rimac uspio je za partnere osvojiti tvrtke kao što su VW, Porsche i Hyundai", navodi FR na početku članka o Neveri.

"Nevera je jača i brža od svih drugih"

Pišu da Rimac s Neverom, koja će se prodavati po cijeni od 2.4 milijuna eura, konkurira firmama poput Lamborghinija i Ferrarija te da je riječ o automobilu koji je "trenutno jači i brži" od svih drugih.

Svatko tko sjedne u Neveru "samo se vrlo kratko osjeća kao vozač automobila", navodi FR i onda oduševljeno konstatira: "Čim papučica gasa osjeti čak i mali pritisak, svijet doživljavate poput astronauta pri lansiranju rakete. Osim što se ova raketa ne kreće okomito, nego vodoravno - i sve u skoro jezivoj tišini."

"Osjeća se još brutalnije kad ubrzanje udari u vaš želudac, a hiperautomobil zamagli svijet ispred prozora", piše FR i hvali veliku brzinu Nevere i ističe da vožnja s "četiri motora omogućuje iskustvo koje bi teško moglo biti eksplozivnije". 

Suverena izvedba

Također, Nevera "postavlja rekorde u upravljanju": ovisno o postavljenom profilu vožnje, ponekad je auto oštar, ponekad nonšalantan i, ako je potrebno, ponekad preko ceste ide sa zadimljenim gumama, na trkalištu se osjeća jednako kao i na autoputu ili seoskoj cesti. Istodobno se čini manjim i lakšim nego što biste očekivali od automobila širokog gotovo dva metra i teškog više od dvije tone. I to nije jedina iluzija. Zahvaljujući suverenoj izvedbi, također se gubi osjećaj za brzinu."

Energiju za to osigurava još jedan superlativ, piše FR, a to je baterija veća od one bilo kojeg drugog električnog automobila i jamči domet u neprekidnoj vožnji do 550 kilometara. Nevera se puni brže od bilo kojeg drugog automobila, dodaju. "S kapacitetom punjenja od 500 kW, Rimac je otišao dalje od postojeće infrastrukture, pa kupci moraju pričekati još malo prije nego što doista mogu napuniti 80 posto baterije u 19 minuta", piše FR.

"Objekt fascinacije"

Na kraju članka zaključuju da bi se Rimčeva Nevera naročito trebala "svidjeti ljubiteljima solventnih sportskih automobila". 

"No, kao objekt fascinacije, pokazuje i elektromobilnost u cjelini. Također pokazuje kako bi se pristupačni automobili mogli pripremiti za električnu revoluciju u budućnosti", zaključuje njemački list Frankfurter Rundschau.
 
 
 
 
 

Pročitajte više