Njemački medij: Ukrajinci su u nedjelju pokušali likvidirati Putina

Foto: EPA, Twitter

PREMA istraživanju njemačkog lista Bild, ukrajinska tajna služba pokušala je kamikaza dronom ubiti ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Kako piše Bild, dron UJ-22 poletio je u Ukrajini u nedjelju poslijepodne. Riječ je o najmodernijoj ukrajinskoj bespilotnoj letjelici srednjeg dometa s dometom do 800 kilometara. Cilj je navodno bio novoizgrađeni industrijski park u blizini Moskve koji je Putin tog dana trebao posjetiti. Prije nego što je stigao do parka Rudnevo, dron se srušio.

"Putine, sve smo ti bliže"

Ukrajinski aktivist Jurij Romanenko, za kojeg se kaže da ima bliske veze s kijevskim obavještajnim službama, u pismu je preuzeo odgovornost za napad. 

"Prošli tjedan naši obavještajci primili su informacije o Putinovom putovanju u industrijski park Rudnevo. Sukladno tome, poletio je naš dron kamikaza koji je prošao kroz sve protuzračne obrane Ruske Federacije i srušio se nedaleko od industrijskog parka", napisao je i dodao "Putine, sve smo ti bliže".

Nekoliko ruskih medija izvijestilo je o padu drona UJ-22 u blizini sela Voroskogo, istočno od Moskve. Mjesto nesreće je oko 20 kilometara istočno od industrijskog parka Rudnevo.

Je li Putin stvarno trebao ići u taj park?

Snimke pokazuju da je u dronu bilo 30 eksplozivnih blokova C4 ukupne težine 17 kilograma. Eksplozivna punjenja tipa M112 koriste, između ostalih, vojska SAD-a i oružane snage Kanade.

Putinov dopisnik iz Kremlja Pavel Zarubin rekao je u nedjelju ujutro da predsjednik planira posjetiti industrijski park u Moskvi. Nije precizirao kada će se posjet točno dogoditi. Građani koji su bili u parku u nedjelju objavili su fotografije na kojima se vidi sivi travnjak ispred glavne zgrade koji je poprskan zelenom bojom. 

Ipak, ostalo je nejasno je li šef ruske države želio posjetiti industrijski park u nedjelju ili tek u ponedjeljak. Iz sigurnosnih razloga, Putinovi posjeti ponekad se ostvaruju dan prije ili poslije najave.

Putin se, očito, u parku nije pojavio. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak: "Ruski predsjednik Vladimir Putin radi u Kremlju. Šef države ne planira nikakve velike javne događaje".

Ukrajinski analitičar Sergej Sumleni za Bild je rekao: "Jasno je da je precizni napad na šefa ruske države s kamikaza dronom gotovo nemoguća misija. Ali sama činjenica da je takav dron stigao do mjesta koje Putin planira posjetiti je šamar za ruskog diktatora".

Pročitajte više