Njemački mediji: Hrvatska ispunjava kriterije za euro, ulazak će joj ojačati turizam

Foto: Shutterstock/Screenshot

NJEMAČKI mediji s pozitivnom intonacijom pišu o ulasku Hrvatske u eurozonu. To je i zabilježeno kao relevantna vijest, dok je posjet premijera Andreja Plenkovića Berlinu većinom ignoriran.

Süddeutsche Zeitung (SZ) tako opisuje Hrvatsku kao "popularnu destinaciju za odmor", koja "prema konačnoj ocjeni Europske komisije ispunjava uvjete za uvođenje zajedničke valute, eura". 

Süddeutsche Zeitung: Time će se ojačati hrvatsko gospodarstvo

Citiraju predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, koja je rekla: "Manje od desetljeća nakon ulaska u EU, Hrvatska je spremna za pridruživanje europodručju 1. siječnja." 

"Time će se ojačati hrvatsko gospodarstvo i donijeti dobrobit građanima, gospodarstvu i društvu u cjelini, a uvođenje eura u Hrvatskoj također će ojačati euro", ustvrdila je predsjednica EK.

SZ piše da će Vijeće 27 država članica Europske unije formalnu odluku o uvođenju eura u Hrvatskoj donijeti u prvoj polovici srpnja. 

"Međutim, prema jasnoj ocjeni Europske komisije, ne očekuju se poteškoće. Očekuje se da će Hrvatska iduće godine pristupiti eurozoni", rekao je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis u srijedu, a prenosi SZ.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Hrvatska ispunjava sve kriterije

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Hrvatsku uspoređuje s ostalih devet država (Švedska, Bugarska, Rumunjska, Švedska, Danska itd.) koje je EK također procjenjivala u kontekstu ispunjavanja uvjeta za ulazak u eurozonu. 

"Preporuka Komisije također znači da će Hrvatska prestići Bugarsku. Obje su zemlje 2020. bile uključene u Tečajni mehanizam (ERM) II, takozvano "dvorište" monetarne unije. Vlada u Sofiji je još 2018. podnijela zahtjeve za brzo pristupanje europodručju. Međutim, Komisija to ne preporučuje", piše FAZ.

Ovaj list podsjeća na kriterije za ulazak u eurozonu koji se odnose na stabilnost cijena, solidne državne financije, blisku tečajnu vezu između nacionalne valute i tečaja eura, dugoročne kamatne stope i određene kriterije zakonske konvergencije. Hrvatska ih sve ispunjava.

"Kriterij stabilnosti cijena - stopa inflacije ne smije biti više od 1.5 postotnih bodova iznad one u tri cjenovno najstabilnije zemlje članice EU - ispunile su samo Hrvatska i Švedska", naglašava FAZ.

ARD: Hrvatski turistički sektor ima velika očekivanja od uvođenja eura

Javni servis ARD konstatira da je "Europska komisija otvorila put Hrvatskoj za uvođenje eura". 

ARD citira Ursulu von der Leyen.

"20 godina nakon uvođenja prvih novčanica, euro je postao jedna od najvažnijih valuta na svijetu i poboljšao život milijuna građana diljem Unije", rekla je Von der Leyen i dodala: "Euro je simbol europske snage i jedinstva."

"Hrvatska već godinama pokušava ispuniti kriterije za prijem u eurozonu. Litva je 1. siječnja 2015. bila posljednja država koja je prihvaćena kao 19. članica skupine zemalja sa zajedničkom valutom", piše ARD.

"U Hrvatskoj se posebice turistički sektor veseli uvođenju eura, koji ima velika očekivanja. Zemlja s dugom jadranskom obalom, brojnim slikovitim uvalama i otocima, jako je ovisna o turizmu. Istodobno, mnogi ljudi strahuju da bi troškovi života mogli naglo porasti kao rezultat prelaska na zajedničku europsku valutu", navodi ARD.
 

Pročitajte više