Njemački mediji spekuliraju o ˝velikoj koaliciji˝

NJEMAČKIi mediji sve češće spekuliraju o stvaranju tzv. ˝velike koalicije˝ između vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU.

Nakon što je tjednik Focus ovog vikenda prenio izjavu jednog visokog predstavnika SPD-a, koji je htio ostati anoniman, o tome kako je, ako se loša gospodarska situacija do proljeća ne promijeni, formiranje vlade s Unijom jedino moguće rješenje za Njemačku, i DeDeutsche Zeitung od ponedjeljka spekulira o novoj vladi.

Prema pisanju lista, ministar gospodarstva i rada Wolfgang Clement (SPD) i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) ne isključuju stvaranje velike koalicije. Političari Unije, međutim, zbog trenutne gospodarske krize i drastičnog nepovjerenja građanstva u Schroderovu vladu, računaju i s prijevremenim izborima.

I druga vladajuća stranka, Zeleni, također ne isključuje raspad sadašnje vlade i formiranje velike koalicije. Predstavnici Zelenih drže da bi presuda Ustavnog suda sljedećeg tjedna u korist Unije mogla SPD staviti pod pritisak iz kojeg bi jedini izlaz mogao biti ulazak u koaliciju s Unijom. Unija je pred ustavnim sudom uložila žalbu zbog sumnje u ustavnost useljeničkog zakona koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2003. i koji se smatra jednim od najvažnijih poteza Schroderove vlade.

U njemačkoj poslijeratnoj povijesti velika koalicije bila je na vlasti samo u jednom kratkom razdoblju krajem šezdesetih godina.

Pročitajte više