Njemački mediji za sada šturo o avisu za Hrvatsku

NJEMAČKI mediji popratili su objavljivanje pozitivnog mišljenja Europske komisije o zahtjevu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji tek kraćim izvještajima, u sjeni vijesti o mogućem referendumu o europskom ustavu te skorašnjem proširenju.

Od nadregionalnih dnevnih listova jedino Frankfurter Allgemeine Zeitung u izdanju od srijede objavljuje prošireno izvješće u čijem se naslovu ističu "funkcionirajuća demokracija i tržišno orijentirano gospodarstvo" u Hrvatskoj. Uz citate iz mišljenja koji ističu napredak u razvoju demokracije i gospodarstva u Hrvatskoj autor također prenosi riječi povjerenika Europske unije za proširenje Guenthera Verheugena koji kaže da Hrvatsku očekuje "još mnogo posla" na putu u punopravno članstvo. U tekstu se navodi i podatak da je da Hrvatska s 5367,9 eura brutto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika ostvaruje tek jednu petinu sadašnjeg prosjeka EU-a.

Drugi najveći dnevni list "S?ddeutsche Zeitung" objavljuje kratko agencijsko izvješće pod naslovom "Bruxelles hvali Hrvatsku", u kojem se navodi da Hrvatska želi do 2007. postati punopravnim članom Europske unije.

Pročitajte više