Njemački ministar: Do kraja godine moramo deportirati desetke tisuća imigranata s Balkana

Foto: 123rf

NJEMAČKI ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere danas je najavio oštriju politiku prema izbjeglicama i ubrzanu deportaciju tražitelja azila iz Afganistana i "desetaka tisuća" ekonomskih imigranata s Balkana.

"Broj povrataka u domovinu, dobrovoljan ili kroz deportaciju, značajno će se povećati," rekao je.

Prema posljednjim podacima broj tražitelja azila koji stižu iz Afganistana se polako približava broju izbjeglica iz Sirije, što je ministar nazvao "neprihvatljivim" jer se među njima nalaze brojni pripadnici srednje klase i građani glavnog afganistanskog grada Kabula "koji bi trebali ostati i pomoći izgraditi svoju zemlju". De Maiziere je dodao da njegovo gledište uživa podršku afganistanskih vlasti.

Sigurne zemlje ishodišta

U osvrtu na ekonomske migrante s Balkana, ministar je izrazio nadu da će se postupak oko njihovih zahtjeva ubrzati i da će do kraja godine deseci tisuća biti vraćeni kućama. "To se mora ostvariti," upozorio je.

Njegova izjava se prije svega odnosni na Albaniju, Kosovo i Crnu Goru koje su u posljednjoj reviziji proglašene "sigurnim zemljama ishodišta" učinkovito uklanjajući glavni argument za traženja političkog azila.


Ministar je najavio i skorašnji posjet Albaniji kako bi provjerio kako lokalne vlasti postupaju s deportiranima.

"Oko 11,000 ljudi je deportirano ove godine," rekao je, "dok je 27,000 otišlo dobrovoljno uz financijsku pomoć".

Austrijanci koriste "hrvatske taktike"

De Maiziere je izrazio i negodovanje s postupcima susjedne Austrije, prenjevši gotovo istovjetnu kritiku kakvu je Slovenija upućivala Hrvatskoj.

"Mi primjećujemo da se izbjeglice, bez upozorenja i nakon sumraka, prevoze do njemačke granice bez provizija ili promišljanja. Imali smo intenzivne kontakte i Austrija se jučer složila da će se vratiti urednom postupku. Ja očekujem da se to dogodi odmah," citira Deutsche Welle.

Pročitajte više