Njemački ministar o predsjedanju EU: Napravit ćemo korona-predsjedanje

Ilustracija: EPA

PANDEMIJA koronavirusa bit će glavna tema programa Europske unije kad Njemačka preuzme rotirajuće predsjedanje vijećem u drugoj polovici godine, istaknuo je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u uredničkom komentaru za list Die Welt.

Maas je otvoreno govorio o globalnom rješavanju krize kritizirajući SAD zbog sporosti, a Kinu zbog autoritarnosti. Pandemija se proširila na 214 država, zaraženo je 1,6 milijuna ljudi, a umrlo 106.000.

Njemački ministar: Napravit ćemo korona-predsjedanje

"Napravit ćemo 'korona-predsjedanje' da svladamo koronu i njezine posljedice", napisao je u komentaru objavljenome u njemačkom listu u nedjelju. Njemačka od Hrvatske predsjedanje preuzima 1. srpnja.

Postupno i koordinirano smanjenje ograničenja putovanja bit će jedna od prvih zadaća "kad iziđemo iz opasnosti", napisao je.

Njemački ministar smatra da se iz ove krize trebaju izvući pouke

Blok iz ove krize mora izvući i pouke, poput poboljšanja civilne zaštite EU i zajedničke nabave i proizvodnje lijekova, istaknuo je.

Također treba "ispraviti pogreške" koje su se pokazale u krizi, naglasio je Maas upozorivši na ograničenja demokracije i vladavine prava "pod krinkom borbe protiv korone, koji su neprihvatljivi u Europi".

Pročitajte više