Njemački ministar obrane protiv ukidanja vojnog roka

NJEMAČKI ministar obrane Peter Struck (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je isključio mogućnost ukidanja vojnog roka te uvođenja profesionalne vojske u ovom izbornom razdoblju.

Time su odbijeni planovi zelenih, manjeg koalicijskog partnera SPD-a, za profesionalizacijom i smanjenjem Bundeswehra sadržani u koalicijskom ugovoru s početka izbornog razdoblja.

Struck nadalje ustraje na zadržavanju devetomjesečne vojne službe što Zeleni kategorički odbijaju. Koalicijski ugovor predviđa postupno skraćenje vojnog roka do konačnog ukidanja te prelaska na profesionalnu vojsku.

Njemački ministar obrane je istovremeno najavio povećanje vojnog budžeta od 2007. za 800 milijuna eura godišnje. Struck je podršku dobio od tzv. civilnog vojnog povjerenstva, sastavljenog od djelatnika u znanosti koje se jednogoglasno odlučilo za očuvanje institucije služenja vojne obveze. Struck smatra da bi sadašnje skraćenje vojnog roka dovelo u pitanje trenutno prestruktiriranje vojnih snaga.

Predstavnici Zelenih su izrazili ogorčenje Struckovom odlukom. Dopredsjednik Zelenih Reinhard Bueikofer je izjavio da njegova stranka neće podržati ovaj koncept. On je istovremeno izrazio žaljenje zbog toga što "mnogi u SPD-u još nisu spremni na velike promjene". Predstavnici demokršćanske oporbene Unije CDU/CSU su izrazili sumnju glede najavljenog povećanja vojnog budžeta. Unija se uvijek zalagala za veću financijsku podršku Bundeswehra ali smatra da su Struckovi planovi nerealni.

(Hina) nkre sb

Pročitajte više