Pobuna protiv Merkel: Njen ministar policije ne podržava mjere protiv misa

Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i pokrajinski premijeri dogovorili su rigorozno zatvaranje Njemačke tijekom uskršnjih praznika, s ciljem da uspore treći val pandemije koronavirusa.  No, AFP je upravo objavio kako će Njemačka otkazati strogi lockdown koji je najavljen za Uskrs.

Što će od svega toga biti trenutno nije poznato. No, prema jučerašnjem dogovoru, od 1. do 5. travnja u Njemačkoj strogo ograničenje kontakta i zabrana okupljanja na javnim mjestima. Veliki četvrtak i Uskrsna subota definirani su kao "dani odmora". Ostaju otvorene benzinske pumpe i mogu raditi neke "određene" trgovine, rekla je kancelarka.

>> Njemačka za Uskrs uvodi rigorozni lockdown, evo što će sve biti zabranjeno

Strogi lockdown

Privatni susreti su dozvoljeni - s najviše pet osoba iz dva domaćinstva. Što se tiče trgovina, vrijedit će slična pravila kao nedjeljom i praznikom. U četvrtak 1. travnja sve će biti zatvoreno. "U subotu (3. travnja) bit će otvoreni samo supermarketi, odnosno trgovine s hranom u užem smislu."

Kada se radi o vjerskim obredima, dogovoreno je da se savezna vlada i pokrajinske vlade vjerskim zajednicama obrate s molbom da se uskrsne mise i drugi vjerski događaji ne održavaju u crkvama i drugim vjerskim objektima. Kršćani bi trebali slaviti Uskrs putem videa, Židovi ne bi trebali slaviti Pashu u sinagogama, a muslimani ne bi trebali ići u džamiju na molitvu u petak.

Katolička crkva neće podržati preporuke vlasti

No čini se da će njemačke vlasti imati problema s provođenjem ove odluke. 

Predstavnici dviju najvećih kršćanskih crkava u Njemačkoj, Katoličke i Protestantske, izrazili su danas "iznenađenje" mjerama savezne i pokrajinskih vlada koje predviđaju održavanje uskršnjih vjerskih obreda bez prisutnosti vjernika te su najavili da se neće pridržavati preporuke vlasti.

>> Njemačke vlasti pozvale na virtualne mise za Uskrs, Crkva ih neće poslušati

"Preko Božića smo pokazali da smo, uz oprez, u stanju držati mise u prisutnosti vjernika. Zato se ne želimo odreći misa za Uskrs", poručio je predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Baetzing.

Predsjednik vijeća njemačkih protestanata Heinrich Bedford-Strohm izrazio je čuđenje noćašnjom odlukom savezne i pokrajinskih vlada. "Odluka korona-summita nas je vrlo iznenadila, pogotovo ako se uzme u obzir da se radi o najvažnijem kršćanskom blagdanu", rekao je Bedford-Strohm.

Seehofer: Zaprepašten sam ovim prijedlogom

Sada kritika na tu odluku dolazi iz same vlade Angele Merkel, od ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera (CSU).

"Bio sam zaprepašten da sve stranke s prefiksom 'kršćanski' crkvama savjetuju da ne održavaju crkvene službe, posebno na Uskrs", rekao je Seehofer za Bild.

"Želio bih naglasiti da je ovo molba, a ne naređenje", rekao je Seehofer pa nastavio: "Moje ministarstvo nije dalo ovaj prijedlog, iako smo mi nadležni za religije. Umjesto toga, vrlo rano u pandemiji, ministarstvo unutarnjih poslova razvilo je higijenske koncepte zajedno s crkvama, koji su do danas funkcionirali besprijekorno."

"Savezna i pokrajinske vlade obratit će se vjerskim zajednicama s molbom da se vjerski obredi održavaju samo online od 1. do 5. travnja", navodi se u službenom zaključku sastanka Merkel i pokrajinskih premijera.

Čini se da od te molbe neće biti ništa, s obzirom na prve reakcije iz Katoličke i Protestantske crkve, kao i na napad ministra unutarnjih poslova.
 

Pročitajte više