Njemački ministar vanjskih poslova Fischer u srijedu u Ljubljani

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Joschka Fischer boravit će u srijedu u jednodnevnom posjetu Sloveniji, priopćilo je u utorak slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Njemački šef diplomacije Sloveniju će posjetiti u sklopu turneje po zemljama koje se pridružuju Europskoj uniji, nakon što je u utorak boravio u Slovačkoj i Mađarskoj.

Kako su u Ljubljani priopćili ovdašnji diplomatski izvori, predmet razgovora bit će bilateralni odnosi, suradnja u proširenoj Europskoj uniji, iračka kriza i budući ustroj Europske unije.

Njemačka je glavni vanjskotrgovinski partner Slovenije, a Fischer je Ljubljanu prvi put posjetio u ožujku 2001. godine. Tom prilikom izrazio je očekivanje da će se Slovenija uspješno uklopiti u EU i djelovati na integraciji jugoistočne Europe u Europu.

Slovenski politički krugovi s pažnjom očekuju Fischerove poruke u vezi s razlikama koje je iračka kriza otkrila u odnosima SAD-a i Europe.

Slovenija je potpisala izjavu država skupine Vilnius 10 u kojoj se podupiru američka stajališta, ali se kasnijim izjavama približila državama "stare Europe" koju vode Njemačka i Francuska.

Fischer će se u Ljubljani osim s ministrom vanjskih poslova Rupelom sastati s premijerom Antonom Ropom i predsjednikom Janezom Drnovšekom.

(Hina) fl rb

Pročitajte više