Njemački novinar: Bujanec me dvaput pljunuo na Bleiburgu

NA BLEIBURGU se danas, osim uhićenja muškarca koji je pozdravljao desnicom i verbalnog sukoba antifašista i štovatelja Bleiburga, čini se, dogodio još jedan incident čiji je akter bio neonacist Velimir Bujanec. 

Novinar njemačkog dnevnika Frankfurter Rundschau Danijel Majić tvrdi kako ga je Bujanec fizički napao i dvaput pljunuo. 

Drugi je novinar, Krsto Lazarevcić, snimio video na kojem se vide trenuci nakon incidenta. Lazarević na snimci Bujanca pita je li pljunuo na novinare, a Bujanec se ponaša kao da nema pojma o čemu se radi. U jednom trenutku novinara pita: "Malo mi vučete na gej, jeste gej?"

Danijel Majić, na kojeg je navodno pljunuo Bujanec, novinar je hrvatskih korijena, koji je česta meta neoustaške desnice na društvenim mrežama zbog istraživanja njihovih aktivnosti u Njemačkoj, za Novosti je ispričao da se napad odvijao kod spomenika ustaškim vojnicima.

Novinar: Bujanec me dvaput pljunuo

"Sve je počelo kad me prepoznao Ante Udbinac, čovjek u Bujančevoj pratnji. Prišao mi je i otpočeo cinični razgovor. Nakon što sam se okrenuo, Bujančeva partnerica me je počela vrijeđati na osobnoj razini. Sam Bujanec nije ništa rekao, ali me je pljunuo dva puta. Potom su me i ostali počeli vrijeđati. Vikali su da sam jugokomunist i slično. Jedan me je udario u nogu, dok me je drugi neuspješno pokušao zahvatiti šakom", prepričao je Majić. 

Kazao je kako ga je u tom trenutku okružilo najmanje 12 Bujančevih istomišljenika, a vrlo vjerojatno i više.

"Da nije bilo policije u blizini, vjerojatno bi sve skupa završilo puno gore", kaže Majić, kojeg su policajci uz povike rulje odveli sa strane i pustili nakon što su shvatili da je novinar i da nije nikoga napao, nego da je napadnut.

Prijavio ga policiji

Majić je otišao u policiju u mjestu Bleiburg gdje, kako javljaju Novosti, prijavljuje Bujanca zbog vrijeđanja i pljuvanja. U posljednjih godinu dana Majić je u nekoliko navrata pisao o gostovanju Bujanca i drugih političkih ekstremista iz Hrvatske u crkvenim prostorijama hrvatske zajednice u Njemačkoj. Zahvaljujući njegovim tekstovima, biskupija Mainz je zabranila političke skupove na takvim lokacijama, pa tako i istupe desničarskog TV huškača Bujanca.

Ante Udbinac, čovjek koji ga je prepoznao i tako inicirao verbalni i fizički nasrtaj, hrvatski je emigrant u Njemačkoj. Obnašao je dužnost voditelja Odbora za mladež i sport pri Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke. Upravo je Udbinac, koji glasi za Bujančeva prijatelja, prošle godine prvi potvrdio medijima da je Australija uskratila vize Bujancu i Jakovu Sedlaru. 

Pročitajte više