Njemački obavještajci: Ratko Mladić u zamjenu za suđenje u Srbiji otkucao Karadžića

NJEMAČKE tajne službe otkrile su kako je Radovan Karadžić uhićen nakon što je informacije o njegovom kretanju istražiteljima dao Ratko Mladić, javlja Daily Telegraph.

Budući da se, zbog situacije s Europskom unijom, očekivalo skoro uhićenje Ratka Mladića, sam zločinac navodno je pregovarao s lovcima na njegovu glavu, te im otkrio informacije o Karadžiću, tvrdi list pozivajući se na njemačku tajnu službu.

Izvor, blizak njemačkim obavještajcima, tvrdi kako je Mladić odlučan u namjeri da izbjegne suđenje u Haagu, ali da će pristati da mu se sudi u Srbiji, gdje je kako navodi Telegraph, prema nekima još uvijek heroj.

"Mladić je najvjerojatnije još prije par mjeseci otkucao Karadžića. To znači da zna da će suđenja biti." - tvrdi izvor te dodaje kako su zapadne tajne službe pomogle pri Karadžićevom uhićenju. "Radi se o CIA-u u suradnji s Nijemcima, Britancima i Francuzima. Navedene zemlje žele da Srbija što prije uđe u Europsku uniju i udalji se od Rusije." - ustvrdio je izvor.

Dragan Dabić umro 1993. godine

Kako javlja B92 osoba s imenom i prezimenom kojima se koristio Radovan Karadžić, Dragan Dabić, umrla je 1993. godine u Sarajevu. Osobna iskaznica s tim imenom Radovanu Karadžiću izdana je u Rumi, a policija provjerava tko je omogućio Karadžiću da preuzme lažni identitet jer da bi se u Srbiji dobila osobna iskaznica potrebno je priložiti dokaz o državljanstvu, dokument koji potvrđuje identite te ostaviti otisak prsta. Kako je to sve učinio Radovan Karadžić, još nije poznato.

Prema informacijama tamošnjeg lista Vreme, Karadžić je osobnu iskaznicu s lažnim imenom dobio 1999. godine, a u Rumi se prijavio kao izbjeglica iz Dvora na Uni.

Karadžić je bio šutljiv, volio je šljivovicu i častio je goste

Srpski mediji iz sata u sat otkrivaju sve više detalja o životu, donedavno haškog bjegunca, Radovana Karadžića.

Tako su Blicovi novinari pokušali doznati što o Karadžiću kažu njegovi susjedi, te gdje je sve zalazio dok se predstavljao kao doktor Dragan David Dabić, pa su otkrili jednu kavanu "Luda kuća" u Novom Beogradu gdje je Karadžić bio česti gost.

"Jedno večer, prije oko godinu dana, pojavio se na vratima kavane. Pitao je može li ući. Čuo je gusle te rekao da bi ih volio slušati. Kad je ušao, sjeo je u separe s guslarima, i odsvirao je jednu pjesmu." - ispričao je za Blic vlasnik kavane Miško Kovijanić.

"Nikada ne bih pomislio da je to on. Bio sam šokiran preksinoć kad sam čuo da je uhićen, a jučer kad sam vidio fotografiju... Odmah su počeli zvoniti telefoni. Kod nas dolaze samo stalni gosti, svi su ga prepoznali i svi su odmah došli kod nas." - dodao je Kovijanić.

Vlasnik kavane dodaje kako se Karadžić predstavio kao doktor alternativne medicine te da se zove David Dabić. "Tko bi pomislio da je to Karadžić! Pio je šljivovicu, sjedio je tu i bio je oduševljen pjesmama, neke je zapisivao u rokovnik. Pitao me je odakle sam, sjedili samo nasuprot Mladićeve i njegove slike, i ja sam mu rekao da sam iz sela kilometar dalje od kuće u kojoj je rođen Karadžić, čak sam mu i objašnjavao gdje je to selo" - priča Kovijanić dodajući kako je gostima ostavljao svoje vizitke na kojima je pisalo D.D. Dabić.

"To prvo večer kad je bio tu svima je rekao: Djeco moja, vi ste srpsko bogatstvo, uvijek njegujte gusle i tradiciju. Odsvirao je jednu pjesmu i mi smo ga molili da nastavi jer je odlično svirao, pjevati nije želio. Uvijek je sjedio tako da gleda u svoju i Mladićevu sliku" - rekao je Kovijanić.

Njegova supruga otkrila je za Blic kako je Karadžić kod nje u dućanu kupovao kruh, jogurt, voće i povrće, te da nije trošio puno novaca, i uvijek je kupovao samo za danas.

"Karadžić je bio ekshibicionist"

Pojedini srpski psiholozi i komunikolozi smatraju kako je pojavljujući se u javnom životu i gostujući na raznim tribinama Karadžić pokazivao dozu ekshibicionizma, te se pitaju je li se zaista mogao sam tako prerušiti i kreirati doktora Dabića ili je imao pomoć srpskih tajnih službi. Nevjerojatno je, smatraju oni, kako je Karadžić bez straha da će biti otkriven bio u stalnom i to vrlo bliskom kontaktu s ljudima.

"Moja je pretpostavka da je Karadžić ekstremni ekstrovert, odnosno da su mu prijeko potrebni drugi ljudi i njihovo prihvaćanje, jer bi suprotno za njega bilo psihološko samoubojstvo. Ja mislim da je on zaista uživao u ulozi doktora Dabića" - rekla je psihologinja i direktorica Instituta za kriminologiju Leposava Kron za B92.

H.A.
Foto: Blic.co.yu/AFP

Pročitajte više