Njemački regulator: Provjeravamo ugrožavaju li Microsoftove aplikacije konkurenciju

Ilustracija: EPA

Njemački regulator izvijestio je danas da analizira poziciju Microsofta na više tržišta softvera kako bi utvrdio ograničavaju li njegove međusobno povezane aplikacije konkurenciju.

Regulator planira utvrditi treba li Microsoft biti uvršten u kategoriju tvrtki "od posebne važnosti za natjecanje na više tržišta", pozivajući se na proširene ovlasti od početka 2021.

Potencijalno uporište za ocjenu o takvoj ulozi bio bi digitalni ekosustav, koji se proteže na više tržišta, osiguravajući kompaniji "nedodirljivu poziciju" u odnosu na konkurenciju. 

Windows, Office, OneDrive, Teams, LinkedIn...

Uz operativni sustav Windows i softver za obradu teksta Office, kompanija je u posljednje vrijeme izgradila značajnu poziciju i u segmentu usluga u oblaku Azureom i OneDriveom, koji su povezani s drugim njezinim aplikacijama, ističe regulator.

Izdvaja i Microsoftov softver za videokonferencije i rad na daljinu Teams te značajnu ulogu kompanije na području gaminga, pretraživanja interneta i mreže za zapošljavanje LinkedIn.

Takva ponuda opravdava provjeru potencijalnog statusa značajne tvrtke na više tržišta, ističu u Bundeskartellamtu i dodaju da bi im dodjela tog statusa omogućila da pravodobno uoče i zabrane potencijalnu praksu koja krši tržišno natjecanje.

Odluka o analizi još ne predviđa provjeru konkretnih poslovnih praksi Microsofta, koja bi zahtijevala pritužbe ili druge naznake o potencijalno štetnim poslovnim metodama po tržišno natjecanje i potencijalno bi rezultirala odvojenom odlukom, objašnjavaju.

Microsoft: Surađivat ćemo s regulatorom

Microsoft je istaknuo da planira surađivati s Bundeskartellamtom.

"Svjesni smo da kao velika tehnološka tvrtka snosimo veću odgovornost za potporu zdravom konkurentskom okruženju", rekao je glasnogovornik Microsofta.

"Konstruktivno ćemo surađivati s regulatorom u njegovim nastojanjima da shvati našu ulogu na digitalnim tržištima", dodao je glasnogovornik.

Njemački regulator podsjeća da je u kategoriju kompanija od iznimne važnosti na više tržišta već svrstao Googleovu matičnu kompaniju Alphabet i vlasnicu Facebooka Metu.

Pročitajte više