Njemački socijaldemokrati podijeljeni oko protjerivanja ruskih diplomata

Foto: FaH

NJEMAČKA odluka o protjerivanju ruskih diplomata podijelila je socijaldemokrate, koalicijskog partnera kancelarke Angele Merkel, što je nepovoljno za njezinu vladu formiranu prije dva tjedna.
 
Berlin je odlučio protjerati četiri ruska diplomata pridruživši se nizu europskih država i Sjedinjenim Državama koje su takvim potezima pokazale solidarnost s Velikom Britanijom nakon trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna na njezinu tlu za što London optužuje Moskvu, a ova to niječe. 
 
"Moramo učiniti sve što možemo da spriječimo novi Hladni rat s Rusijom. Njemačka je zauzela jasno i postojano stajalište, ali mi želimo održati dijalog s Moskvom", rekao je socijaldemokrat Gernot Erler, vladin koordinator za Rusiju.
 
Napetost unutar SPD-a
 
Vodstva stranaka vladajuće koalicije, konzervativaca kancelarke Merkel i socijaldemokrata, suglasili su se o izgonu diplomata, ali nelagoda raste unutar članstva SPD-a, piše Reuters.
 
Dodaje da će Rusija biti ključna tema dvodnevnog sastanka vlade 10. i 11. travnja u dvorcu 65 kilometara od Berlina, a riječ je o sjednicama koje kancelarka Merkel redovito saziva kako bi se temeljito, podalje od prijestolnice, raspravljalo o nizu pitanja. 
 
Stranka desno-populističke AfD i radikalna ljevica (Linke) već su kritizirale odluku Berlina, a oprezni su i gospodarstvenici. Merkel tvrdi da Rusija gotovo sigurno stoji iza napada nervnim otrovom kojem su bili izloženi bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći u Britaniji, no istaknuti članovi SPD-a otvorenije su od Erlera artikulirali kritičko stajalište.
 
"Činjenice, a ne sumnje"
 
Tako bivši povjerenik Europske komisije Guenter Verheugen smatra da sankcije treba donositi na temelju činjenica, a ne sumnji, bivši ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel smatra da je takvom ocjenom Verheugen pokazao "hrabrost i trezvenost". Gospodarstvenici su također zabrinuti.
 
Prodaja u Rusiju lani je prvi put porasla nakon sankcija kojima je Europska unija kaznila Moskvu zbog miješanja u krizu u Ukrajini. Njemačkoj Rusija treba i zato što svojim isporukama namiruje trećinu njemačkih potreba za plinom, a u utorak je odobrila i gradnju plinovoda Sjeverni tok 2 iz Rusije.
 
Njemački odbor za istočnoeuropske gospodarske odnose upozorio je da ne valja donositi "brzoplete zaključke" jer političke odmazde mogu izazvali "spiralu eskalacija".

 

Pročitajte više