Njemački špijuni predali Amerikancima Sadamove planove obrane

ODLUČNI stav njemačke Vlade kako se protivi ratu u Iraku, te da ničim nije pomogla američku invaziju na zemlju teško je kompromitiran najnovijim otkrićem da su njemački obavještajni agenti američki vojni vrh opskrbili sa ključnim vojnim planovima koje su Sadamovi zapovjednici pripremili za očekivani američki napad.

Izvješće je objavljeno u New York Timesu i temelji se na dosjeu Američke vojne komande prema kojem su u veljači 2003. njemački obavještajci opskrbili Amerikance sa detaljima Sadamovog plana obrane Bagdada.

Plan iračke obrane je donesen na sastanku visokih vojnih zapovjednika u prosincu 2002. Njime je odlučeno da se oko glavnog iračkog grada trupe grupiraju u obrambenim prstenovima, kao i postavljanje posljednje "crvene" crte obrane Republikanske garde koja je trebala izdržati do samog kraja.

Izvješće u Timesu govori da je njemački agent stacioniran u Kataru proslijedio iračke planove američkim kolegama mjesec dana prije američkog napada.

Vlada Angele Merkel, a pogotovo ona njenog prethodnika Gerharda Schroedera, žestoko su se protivile ratu u Iraku, a kancelar Schroeder upravo velikom suprotstavljanju invaziji na Irak može zahvaliti pobjedu na izborima u jesen 2002.

Najnovije otkriće je kontradiktorno i sa istragama nove njemačke Vlade koja ih je poduzela upravo zbog sve učestalih priča o pretjeranoj bliskosti američkih i njemačkih obavještajaca u Iraku. Službeni njemački stav je nakon te istrage bio da su Njemci Amerikancima proslijeđivali jedino podatke o tome gdje se nalaze civili  i područja koja je potrebno zaštititi.

Otkriće o ključnoj njemačkoj pomoći američkoj invaziji izazvalo je nevjericu i šok među njemačkim političarima, podjednako vladajućim i oporbenim. Čak je i Vladin glasnogovornik Ulrich Wilhelm na pitanje da li su možda neki drugi agenti,osim onih obuhvaćenih njemačkom istragom, otkucavali informacije Amerikancima, odgovorio "To je pitanje na koje vam ne mogu tek tako odgovoriti". Max Stadler, ugledni član opozicijske liberalne Demokratske stranke izjavio je "Zamalo sam pao sa stolice kad sam pročitao vijest. Ako je izvješće točno, situacija je itekako dramatična".

Z.A.

Pročitajte više