Njemački strojovođe ponovno štrajkaju. Deutsche Bahn: To je problem, fali nam radnika

Foto: EPA

Strojovođe Njemačke željeznice (DB) stupaju danas navečer u jednodnevni štrajk upozorenja, a sindikat strojovođa GDL je za sljedeću godinu već najavio nove, dugotrajnije obustave rada. „Ovo je posljednji štrajk ove godine, ali u siječnju će štrajkovi biti intenzivniji i dulji“, rekao je šef sindikata strojovođa GDL Klaus Weselsky.

Njemački sindikat strojovođa (GDL) želi povećati pritisak u trenutnoj rundi kolektivnog pregovaranja. Sindikat kao najvažnije traži smanjenje radnog vremena smjenskim radnicima. Čelnik sindikata upravi Njemačkih željeznica predbacuje nepopustljivost u pregovorima sa sindikatima. BD načelno pristaje na pregovor o povećanju plaća i bonusu za pokrivanje tereta inflacije, ali odbija pregovore o skraćenju radnog tjedna sa sadašnjih 38 na 35 sati.

Uprava Deutsche Bahna: Imamo tešku situaciju s manjkom radnika

„DB ovakvim stavom ne samo da ignorira potrebe vlastitih zaposlenih nego ugrožava napore za privlačenje novih radnika“, rekao je Weselsky. On je rekao kako će sljedećeg tjedna biti prebrojani glasovi članova sindikata koji su glasali o mogućnosti neograničenog štrajka.

Uprava DB-a je kritizirala štrajk u trenutku kada je promet u Njemačkoj otežan zbog vremenskih neprilika, a pregovore o skraćenju radnog vremena uz istu plaću odbacuje zbog ionako teške situacije s manjkom zaposlenih.

Kritičari sindikatu GDL, koji okuplja relativno mali broj zaposlenih, zamjeraju da svoje ratoborno stajalište održava zbog borbe za prevlast s drugim većim sindikatima zaposlenih u željeznici. Sindikat EVG, koji okuplja mnogo veći broj zaposlenih željezničara, u pravilu svoje pregovore s DB-om provodi bez štrajkova.

Utjecaj na promet

Zbog najavljenog štrajka putnici koji koriste njemačku željezničku mrežu bit će prisiljeni napraviti alternativne planove putovanja u petak. Sindikat strojovođa pozvao je članove da napuste posao danas u 22 sata. Štrajk nacionalnog željezničkog operatera Deutsche Bahn (DB) završit će 24 sata kasnije, u petak navečer.

Poremećaji se očekuju i prije početka štrajka, a očekuju se i naknadni učinci. Tijekom štrajka primjenjivat će se izvanredni raspored s znatno smanjenim uslugama. Ovo će biti četvrti štrajk u Deutsche Bahnu ove godine.

Pročitajte više