Turisti u Italiji na 460 godina staru znamenitost ispisali slogan nogometnog kluba

Screenshot: Sky News

TALIJANSKA policija traži dvojicu njemačkih turista za koje vjeruje da su sprejom ispisali nogometni slogan na znamenitosti iz 16. stoljeća u Firenci. Sedam velikih slova i brojki za koje se vjeruje da se odnose na njemački nogometni tim, München 1860, iscrtano je crnom bojom na vanjskim stupovima koridora Vasari koji gleda na rijeku Arno, objavio je lokalni medij La Nazione.

Policija je identificirala dvojicu njemačkih turista u ranim 20-ima s kojima želi razgovarati u vezi s incidentom. Snimku muškaraca za kojima se traga objavila je na društvenim mrežama lokalna policija. Obojica su bijelci te nose traperice i bejzbolske kape. 

Koridor duljine jednog kilometra izgrađen je 1565. i predstavlja povišeni zatvoreni prolaz koji povezuje Palazzo Vecchio s Palazzo Pitti. Dizajnirao ga je Giorgio Vasari za vojvodu Cosima de Medicija kako bi omogućio velikim vojvodama da se sigurno kreću. 

"Treba nam tvrda šaka zakona"

Sve su glasniji pozivi javnosti da se ovakve vandale strože kazni, piše Sky News. Eike Schmidt, direktor galerije Uffizi u Firenci, kazao je da bi se u SAD-u za slična djela moglo dobiti do pet godina zatvora.

"Jasno je da ovo nije pijani hir, već čin s predumišljajem. Dosta sa simboličnim kaznama i maštovitim olakotnim okolnostima. Treba nam tvrda šaka zakona. Mora se primjenjivati postojeći zakon... A ako to nije dovoljno, mora se uvesti stroži zakon", uvjeren je. 

Talijani su ranije ovog ljeta bili ogorčeni snimkom turista koji je urezao inicijale svoje djevojke u Koloseum, a vandali su se popeli na vrh Galerije Vittorio Emanuele II u Milanu i sprejom išarali luk okrenut prema katedrali Duomo. 

Gradonačelnik Firence Dario Nardella obećao je potpunu istragu kako bi se identificirali odgovorni za "sramotni čin vandalizma" u Vasarijevom koridoru. Talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano poručio je da vandali "trebaju shvatiti kako će čak i mala ogrebotina od sada biti kazneno gonjena".

Pročitajte više