Njemački veleposlanik u posjetu Jasenovcu

NJEMAČKI veleposlanik u Hrvatskoj dr. Gebhardt Weiss posjetio je danas Javnu ustanovu spomenpodručje u Jasenovcu, zanimajući se za njezin rad, a posebno za novi stalni izložbeni postav Muzeja, koji će do kraja godine biti postavljen u tom memorijalnom centru.

O povijesnom dijelu spomen-područja veleposlanika Weissa izvijestio je kustos Filip Škiljan, kustosica Jelka Smreka o povijesnoj građi, a ravnateljica ustanove mr. Nataša Jovičić o budućem radu i novoj izložbenoj postavi Muzeja memorijala te obrazovnog centra koji će djelovati pri njemu.

Novi stalni postav na 150 četvornih metara uključuje nešto više od 4000 predmeta, fotografija i arhivske građe o jasenovačkim žrtvama, a neće sadržavati samo povijesne činjenice i građu koja ih dokumentira nego i predmete koji su pripadali zatočenicima logora, tako da će postav predstaviti i identitet, odnosno individualizaciju žrtava.

Jovičić je naglasila kako s mjesta gdje se u Drugom svjetskom ratu dogodio zločin treba slati poruku o životu.

Izrazivši uvjerenje da je riječ o projektu koji nudi nove izazove, njemački veleposlanik pozitivno se očitovao o novoj koncepciji stalnog postava i budućem radu jasenovačkog spomen-područja.

Pročitajte više