Njemački zeleni ministar kritizirao ekološke aktiviste: Njihovo ponašanje šteti

Foto: EPA

NJEMAČKI ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni) kritizirao je danas akcije lijepljenja na prometnice ekoloških aktivista iz pokreta "Posljednja generacija" kao kontraproduktivne i štetne po borbu protiv klimatskih promjena. "Ovi postupci onemogućuju većinsku podršku borbi protiv klimatskih promjena i nisu nikakva pomoć ovom procesu", rekao je Habeck sudjelujući na Protestantskim crkvenim danima koji se održavaju u Nürnbergu. 

Njemački ministar, koji se posljednjih dana nalazi na udaru kritika zbog nacrta zakona koji predviđa postupno odbacivanje grijanja na fosilne izvore energije, rekao je kako ne treba sve segmente društva podrediti borbi protiv klimatskih promjena. 

"Ako pitanje klimatskih promjena postavimo iznad svih drugih segmenata društva, pitanje je kuda će to voditi", rekao je Habeck. Dodao je kako osjećaj krivnje zbog klimatskih promjena vodi ka blokadama i pomanjkanju inicijative i pronalaženja logičnih rješenja. 

"Najveće pitanje je kako postići klimatsku neutralnost a da društvo ostane funkcionalno"

"Najveće pitanje je kako postići klimatsku neutralnost a da društvo ostane funkcionalno", rekao je Habeck. Predstavnica pokreta "Posljednja generacija" Carla Hinrichs, koja je također sudjelovala u raspravi na crkvenim danima, ustvrdila je da je logično da Habeck kritizira ekološki pokret jer je član vlade. 

"Je li ikada neka vlada prosvjed koji je uperen protiv njezinog rada ocijenila kao pozitivan?" rekla je Hinrichs. Ona se požalila na akcije policije proteklih dana protiv pokreta "Posljednja generacija". 

Zbog sumnje državnog odvjetništva u Münchenu da se kod pripadnika "Posljednje generacije" radi o početnom stadiju osnivanja kriminalne skupine, protiv istaknutih članova pokreta posljednjih su dana izvršene mnogobrojne racije. "Posljednja generacija" već mjesecima akcijama poput blokiranja prometnica njemačku vladu želi primorati na odlučnije djelovanje protiv klimatskih promjena. 

Pročitajte više