Njemački Židovi: Migrantima muslimanima treba držati predavanja o antisemitizmu

Foto: EPA

NAJVEĆA njemačka židovska organizacija, Središnje vijeće njemačkih Židova, predložila je posebna predavanja za muslimanske doseljenike kako bi se zaustavilo širenje antisemitizma, javlja BBC.

Potpredsjednik organizacije Abraham Lehrer izjavio je da mnogi migranti dolaze iz zemalja u kojima je antisemitizam ne samo dio njihove kulture već i državnog identiteta. Dodao je da bi integracijska predavanja trebala biti prilagođena zemljama podrijetla.

Borba protiv ukorijenjenog antisemitizma

Od 2015. godine Njemačka svjedoči golemom porastu tražitelja azila iz zemalja u kojima prevladava muslimanska većina i gdje je ukorijenjen antisemitizam.

I sama Njemačka se bori protiv sve većeg širenja antisemitskih ideja, osobito ondje gdje se zagovaraju ideje neonacističkih organizacija i ekstremne desnice.

"Mnogi migranti pod utjecajem su režima u kojima je antisemitizam dio same države, a Židovima je uskraćeno pravo na puko postojanje", kazao je Lehrer za Deutsche Welle.

"Kada ti ljudi više ne budu morali razmišljati o pronalaženju posla i stambenog prostora, njihovi svjetonazori imat će sve veći utjecaj", dodao je.

Kritike AfD-u

Stoga se Lehrer zalaže za predavanja na kojima bi migranti učili o temeljnim vrijednostima, poput demokracije i prava žena.

Također je kritizirao njemačku stranku AfD koju optužuje da stvara platforme na kojima se antisemitizam može otvoreno očitovati.

AfD je, međutim, zanijekao bilo kakve antisemitske stavove u stranci, a u listopadu je otvorio i židovsku grupu u svojim redovima, što je bio još jedan potez koji je naišao na kritike njemačkih Židova.

Pročitajte više