NJEMAČKI ZNANSTVENICI POKAZALI DA AKUPUNKTURA UBLAŽAVA BOL

Njemački znanstvenici dali su izvrsnu ocjenu akupunkturi objavivši da ta tradicionalna kineska metoda ublažavanja boli pomaže jer u tijelu reducira električne impulse koji prenose bol. L

Zapadni su liječnici često skeptični prema akupunkturi i tvrde da ona ublažava bol samo zato što bolesnici to očekuju. Zato su anesteziolozi sa sveučilišta u Jeni općom anestezijom uspavali pacijente prije upotrebe akupunkturnih igala.

U studiji koju je objavilo to sveučilište korištene su elektrode koje u mozgu mjere signal boli.

Svih je 16 pacijenata podvrgnuto blagoj boli, a polovini su akupunkturne igle zabodene u područja koja preporučuje tradicionalna kineska medicina.

"Akupunktura je uspjela prigušiti bolni podražaj, ali ne i posve ga blokirati", kaže Winfried Meissner. "To znači da je akupunktura djelotvorna, ali ipak relativno slaba metoda anestezije".

Istraživači kane provesti i studiju o upotrebi akupunkture kao zamjene za anesteziju u kirurškim zahvatima.

Rezultati studije iz Jene uglavnom se podudaraju s rezultatima najveće svjetske studije akupunkture koju su nedavno naručili njemački zdravstveni osiguravatelji. I ta je studija otkrila da pacijenti s artritisom koljena doista manje osjećaju bol.

No ljudi s migrenom ili bolovima u leđima akupunkturom nisu dobili ništa veće olakšanje nego oni kojima je samo rečeno da im ubadaju akupunkturne igle.

Medicina to naziva placebo efektom: kad pacijent vjeruje u poboljšanje, ono katkad nastupi i bez liječenja.

(Hina) vm dgk

Pročitajte više