Njonjo na donatorskoj večeri u Bjelovaru za gradnju Doma za starije u Kiseljaku

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

BROJNI uzvanici, među kojima i predsjednik hrvatskog sabora Gordan Jandroković, sudjelovali su na donatorskoj večeri za projekt izgradnje višenamjenskog Doma za starije u Kiseljaku u Bosni i Hercegovini, održanoj u srijedu u Bjelovaru.

Projekt je predstavio ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić.

Organizatorica Đurđa Adlešič

Uz goste iz BiH te bjelovarske poduzetnike, među uzvanicima na prezentaciji u restoranu Roko, osim Jandrokovića, bili su i gradonačelnik Dario Hrebak, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski u miru, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te inicijatorica suradnje, bivša gradonačelnica Đurđa Adlešič.

"Projekt izgradnje Doma za starije u Kiseljaku počeo je još 2015. godine. U međuvremenu je pandemija koronavirusa usporila radove, ali sve u svemu zadovoljni smo onim što je napravljeno. Riječ je o otprilike 80 posto građevinskih radova, a preostaje unutarnje uređenje i grijanje, što namjeravamo privesti kraju do konca ljeta", rekao je vlč. Mirko Šimić. Već sada je na listi čekanja 25 korisnika, dodao je.

Istaknuo je kako je do sada zahvaljujući prijateljima, podupirateljima i donatorima, osigurano oko osam milijuna KM, odnosno nešto više od četiri milijuna eura, te da investiciju već godinama prati i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

"Vjerujemo da će ta potpora i dalje biti omogućena jer smatramo da je riječ o dobrom projektu, prije svega za Hrvate u općini Kiseljak, ali i širem području", naglasio je Šimić.

Jandroković: Hrvatska je dosad participirala s milijun eura

Gordan Jandroković čestitao je inicijatorima donatorske večeri koju je naveo kao jedan u nizu primjera višegodišnje suradnje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i Grada Bjelovara, koju je započela bivša gradonačelnica Đurđa Adlešič prije 15-ak godina.

"Snažne su veze između Vrhbosanske nadbiskupije i Grada Bjelovara i drago mi je što su se svi ovdje okupili kako bi se izgradio dom i učinilo jedno dobro djelo. Hrvatska država je kroz različite institucije do sada participirala s milijun eura, odnosno oko 25 posto ukupnog troška, a cijeli projekt je pri kraju i vjerujem da će i ovaj događaj dati doprinos zaokruživanju financijske konstrukcije", poručio je Jandroković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više