Što ako Todorić dobije spor? Njonjo: Taj scenarij je daleko od ostvarivanja

Screenshot: HRT

Šef sabora Gordan Jandroković je u emisiji HTV-a S Markova trga govorio o aktualnim pitanjima u javnosti i politici, prvenstveno migracijama i Agrokoru.

Jandroković je rekao kako desna oporba "igra na niske strasti" dok lijeva izbjegava "sigurnosnu dimenziju" ovog pitanja. Kada je riječ o Agrokoru, Jandroković je zaključio kako je DORH "povukao krivi potez" te da ostaje za vidjeti kako će se ispraviti pogreške.

"Štitimo granicu najbolje što možemo budući da je to izazov za cijeli europski kontinent i EU"

Upitan o kontroli granice i nošenja s migrantskom krizom, predsjednik sabora je rekao kako ova tema nije samo u fokusu Hrvatske nego i čitave Europe.

"To je tema koja je u fokusu ne samo hrvatske nego i europske javnosti. Postoji objektivan problem. Velik je broj onih koji žele na ilegalan način ući u Europu. Ušli smo u Schengen, kontrole na granicama su ojačane. Štitimo granicu najbolje što možemo budući da je to izazov, kako za cijeli europski kontinent tako i za EU", rekao je Jandroković u emisiji S Markova trga.

"Rasprava o migrantima pokazuje da je oporba razjedinjena i disfunkcionalna"

Jandroković je ocijenio kako je rasprava u saboru na trenutke vrlo kvalitetna, ali da "ima odstupanja gdje se igra na najniže strasti".

"Rasprava o migrantima isto pokazuje da je oporba razjedinjena, da je disfunkcionalna i vrlo su vidljivi ekstremi koji dolaze i s lijeva i s desna na političkom spektru", rekao je.

"Oporba ignorira sigurnosnu dimenziju, dok drugi dio zagovara seoske straže"

Šef sabora je izjavio kako jedan dio oporbe ignorira "sigurnosnu dimenziju, uglavnom naglašavajući humanitarnu", dok drugi dio "zagovara seoske straže i povratak oblicima organiziranja koji nisu i ne mogu biti dio demokratskog sustava".

"Pokazuje se da neki koriste tu temu za politikantske nastupe i podizanje najnižih strasti u ljudima. Danas se u Europi puno više naglašava sigurnosna nego humanitarna dimenzija migrantske krize.

Čini mi se da vlada tu vodi jednu izbalansiranu politiku, vodeći računa o zaštiti i interesima hrvatske države i hrvatskih građana, ali isto tako i vodeći računa da one koji su zaista u potrebi - tretiraju na odgovarajući način", govori Jandroković.

"Kako bismo mi to postali europski hotspot?"

Upitan o tome je li moguće da Hrvatska postane migrantski hotspot, Jandroković je odgovorio da "ne bi na taj način postavio pitanje" te da ga zanima "kako bismo mi to postali europski hotspot".

"Imamo vrlo snaže policijske snage, 6700 policajaca, koji su najsuvremenije opremljeni. Čuo sam danas, čak i od nekih oporbenih zastupnika, koji su objektivno diskutirali da Hrvatska ima jednu od najjačih graničnih policija s obzirom na dio Europe u kojem jesmo", veli šef sabora.

"Vlada je spasila Agrokor"

Jandroković se nakon migracija osvrnuo na slučaj Agrokor.

"Vidjeli ste i na temi ilegalnih migracija da vladajuća većina ne bježi od rasprave. Tako je i kod ove teme Agrokora, nitko nema razloga bježati od njenog merituma. Prošlo je već dosta godina - šest, od kada je krenula ta negativna priča o Agrokoru.

Zamalo je došlo do propasti Agrokora, što bi za sobom povuklo 60 tisuća radnih mjesta samo u sustavu Agrokora, plus što bi to ugrozilo velik broj dobavljača. Ta mjera koju je vlada učinila bila je nužna te je spasila ne samo Agrokor, koji je danas Fortenova i uspješno posluje, nego je spasila i sve dobavljače i radna mjesta.

Danas ovako paušalno, bez ikakvog konteksta, kako neki oporbeni političari govore, to zaista nema puno smisla. Znamo što smo prošli, to je bio jedan od najvećih izazova za ovu vladu. A što se dogodilo, to je zaista pitanje za DORH", komentirao je Jandroković.

"U DORH-u su povukli krivi potez"

Referirajući se na izbor tvrtke KPMG, koja je radila financijsko vještačenje, Jandroković je kazao kako su u DORH-u "očito na taj način povukli krivi potez". O mogućoj odgovornosti glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, Jandroković je kazao kako ostaje za vidjeti kako će se ispraviti pogreške.

"Vidio sam, doduše, samo iz medija, da je glavna državna odvjetnica sazvala sve one koji su se u DORH-u bavili temom Agrokora da preispitaju što se dogodilo i zašto i kako će postupati u idućim tjednima i mjesecima. Očito su svjesni da su napravili krivi korak. Vidjet ćemo kako će ga ispraviti", govori predsjednik sabora.

Što ako Todorić dobije spor? Jandroković: Taj scenarij je daleko od ostvarivanja

Na pitanje o tome što će se dogoditi ako Ivica Todorić dobije spor te da to državu može koštati sedam milijardi eura, Jandroković odgovara kako je taj scenarij daleko od ostvarivanja.

"Trebamo voditi računa tko i zašto nešto govori, međutim, dalek je put do toga. Daleko je put do konačne presude, vidjet ćemo kakva će ona biti. Najcrnji scenariji su daleko od toga da će se ostvariti", kazao je.

"Izgubila se mjera kada je u pitanju i gradonačelnik grada Vukovara i DP"

Ususret Danu sjećanja na žrtvu Vukovara, Jandroković je pozvao na jedinstvo te ustvrdio kako nema potrebe za dvije kolone.

"Ovo je jedna od godina u kojoj apsolutno ne postoji baš nikakav razlog da imamo podjele i dvije kolone. Sve što čini DP, čini zbog toga što su pred nama izbori. Poruke koje šalje DP su manipulacije. Vukovar je za mene svetinja. Žrtva Vukovara i žrtva Škabrnje ne smiju biti predmet politikantskih rasprava.

Izgubila se mjera kada je u pitanju i gradonačelnik grada Vukovara i DP. Sve oštrijom retorikom oni izazivaju sve veće podjele. Politika tamo treba poslati poruku jedinstva i brige o temeljnim vrijednostima hrvatskog društva. Nemam razumijevanja za te poruke, smatram ih štetnima. Očekujem da će se približavanjem 18.11. doći do smanjenja tenzija.

Oni koji će nastaviti s tom retorikom, koji će izazivati takve podjele, onda preuzimaju odgovornost za eventualne incidente koji se tamo mogu dogoditi", rekao je Jandroković.

Pročitajte više