Njonjo tvrdi da neki zastupnici žele biti fizički udaljeni iz sabora

Foto: FaH

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Gordan Jandroković Njonjo rekao je u ponedjeljak kako je godina na odmaku bila dinamična i politički turbulentna, ali se uspjela očuvati politička stabilnost te su doneseni mnogi kvalitetni zakoni, dok je za novu 2018. godinu najavio novi saborski Pravilnik s ciljem kvalitetnijih i sadržajnijih rasprava.

"Ovo je bila jedna vrlo dinamična godina, politički turbulentna s dramatičnim preokretima. Međutim, ono što je nama bitno kao najvećoj stranci u vladajućoj koaliciji je očuvati političku stabilnost i donositi što kvalitetnije zakone, a mislim da smo to uspjeli", kazao je Jandroković u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija.

Ovogodišnji rad sabora potkrijepio je i statističkim podacima. U drugoj polovici godine, od 7. lipnja do 15. prosinca, sabor je radio 64 dana, raspravljene su 292 točke, bilo je 490 sati rasprava, donesena su 103 zakona. U prvoj polovici godine radilo se 43 dana, raspravljeno je 87 točaka te je bilo 250 sati rasprave s donesenih 22 zakona, kazao je.

Naglasio je kako brojna javljanja pojedinih zastupnika u raspravama nisu najbolji kriterij ocjene kvalitete njihova rada. "Oni koji imaju najveći broj javljanja ispadaju najveći junaci, ali to nije nužno tako. Mislim da je važno gledati i kvalitetu rasprave. Replika i odgovor na repliku je najjednostavnija politička forma jer traje dvije minute i za nju ne treba nikakva posebna priprema", ocijenio je Jandroković.

"Kako bi bili medijski zanimljiviji, neki zastupnici žele opomene, a neki i da budu udaljeni iz sabornice"

"Dio zastupnika koristi metode koje su dozvoljene, ali nisu primjerene, često se poseže za osobnim uvredama, klevetama, tvrdnjama bez argumenata, optužbama...", kazao je i dodao kako ponekad zastupnici žele dobiti opomenu, a neki priželjkuju biti i fizički udaljeni iz sabornice kako bi bili medijski zanimljiviji.

Kako bi rasprave bile sadržajnije i kvalitetnije te se smanjila mogućnost manipulacije, Jandroković za iduću godinu najavljuje promjene u saborskom Poslovniku.

Novi Poslovnik, ustvrdio je, neće moći staviti pod kontrolu zastupnike koji se ne žele ponašati prema pravilima, ali bi trebao smanjiti broj stanki, replika i osuvremeniti raspravu, napominjući da u prijedlogu nisu predviđene novčane sankcije. O nacrtu novog Pravilnika, dodao je, HDZ pregovara s koalicijskim partnerima te ga početkom iduće godine planira predstaviti oporbi.

Predsjednik sabora osvrnuo se i na kazne za neopravdane izostanke zastupnika sa sjednica. Naime, od srpnja do studenoga izrečeno je ukupno 65 kazni u ukupnom iznosu od 19 tisuća kuna. "Ne znači da zastupnik koji nije na plenarnoj sjednici i ne radi", branio je Jandroković zastupnike za koje kaže da, osim u sabornici, rade i u uredima, na odborima, na terenu, u izbornim jedinicama.

"Ne želim braniti one koji se izgovaraju pa ne dođu u sabornicu, a možda ne rade ništa, ali znam da određen broj zastupnika savjesno radi svoj posao", istaknuo je, a na upit smatra li da ministri izbjegavaju sabornicu i radije na rasprave šalju državne tajnike, odgovorio je kako nije stekao takav dojam, već da je to otprilike na istoj razini kao i ranije.

"Možda bi bilo "čišće" da gradonačelnik bude samo gradonačelnik, ne i zastupnik"


Na konstataciju slušatelja kako zastupnici ne bi trebali istovremeno biti i gradonačelnici i načelnici, Jandroković je rekao kako na to nema precizan odgovor, ali da bi po njegovoj ocjeni "možda bilo čišće da gradonačelnik bude samo gradonačelnik".

Kao mogućnost je najavio skraćivanje ljetne stanke u saborskom zasjedanju, za što je ipak potreban dogovor dvije trećine zastupnika, kao i da zimska stanka traje otprilike dugo kao i u drugim državama.

Pročitajte više