Njujorški kritičari odabrali ˝˝Far Form Heaven˝ za najbolji film

HVALJENA drama ´Far From Heaven´ pobijedila je na 68. godišnjoj dodjeli nagrada Njujorške udruge filmskih kritičara osvojivši pet nagrada u ponedjeljak, među kojima i onu za najbolji film i najboljeg redatelja.

Proglašenje ´Far From Heaven´ za najbolji film uslijedilo je nakon što su skupine kritičara u Los Angelesu i Bostonu odabrale druge filmove kao najbolja ostvarenja.

Kritičari Los Angelesa u subotu su odabrali film Alexandera Paynea ´About Schmidt´ za najbolji film, dok su bostonski kritičari odabrali film Romana Polanskog o holokaustu - ´The Pianist´.

A National Board of Review, veteranska kritičarska udruga, odabrala je film ´The Hours´, koji se temelji na životu i radu Virginije Woolf.

Nagrade kritičara služe često kao najava dodjele Oscara koja se održava u ožujku. Trenutno je jasno da nema očitog favorita.

Njujorški kritičari odabrali su redatelja filma ´Far From Heaven´ Todda Haynesa za najboljeg redatelja, a Dennisa Quaida i Patriciu Clarkson, koji glume u tom filmu, za najboljeg sporednog glumca i glumicu.

Edward Lachman je proglašen najboljim snimateljem za rad na drami iz pedesetih o braku ugroženom suprugovom vezom s drugim muškarcem.

Daniel Day Lewis proglašen je najboljim glumcem za film ´Gangs of New York´, pobijedivši u toj kategoriji Jacka Nicholsona (´About Schmidt´).

Neočekivano, Diane Lane proglašena je najboljom glumicom za film ´Nevjerna´, ispred Julianne Moore, nominirane za film ´Far From Heaven´.

Film meksičkog redatelja Alfonsa Cuarona ´I tvoju mamu također´ proglašen je najboljim filmom izvan engleskog govornog područja, a film Japanca Hayaoa Miyazakija ´Spirited Away´ proglašen je najboljim animiranim filmom.

´Standing In The Shadows Of Motown´ u režiji Paula Justmana odabran je za najbolji neigrani film dok je nagrada za najbolji prvi film pripala ´Rogeru Dodgeru´.

Nagrada njujorških kritičara za najbolji scenarij otišla je filmu ´Adaptation´, koji su napisali Charlie Kaufman i Donald Kaufman.

Pročitajte više