Nobelova nagrada za mir 2002. uručena Jimmyju Carteru

NOBELOVA nagrada za mir 2002. uručena je u Gradskoj vijećnici u Oslu bivšem američkom predsjedniku Jimmyju Carteru (78), za ´neumorne napore´ koje destljećima ulaže u mirno rješavanje sukoba.

Bivšem američkom demokratskom predsjedniku u razdoblju 1977-81., nagradu i diplomu uručio je predsjednik petočlanog Nobelova odbora Gunnar Berge, na svečanosti na kojoj su bili nazočni norveški kralj Harald i kraljica Sonja, te ukupno oko 1.000 uzvanika.

Novčani dio nagrade iznosi 1.1 milijun dolara.

U uvodnom govoru Berge je rekao da ´Jimmy Carter vjerojatno neće ostati u američkoj povijesti zabilježen kao najučinkovitiji predsjednik, ali on je sigurno najbolji bivši predsjednik kojeg je zemlja ikada imala´.

Berge je rekao kako norveški Nobelov odbor priznaje da je Carter zaslužio tu prestižnu nagradu još 1978. kada je posredovao u sklapanju mirovnih sporazuma u Camp Davidu između Izraela i Egipta.

Carterov centar, smješten u Atlanti, u proteklih se 20 godina angažirao na rješavanju sukoba na nekoliko kontinenata, kao i u borbi protiv bolesti i promicanju ekonomskog rasta u zemljama u razvoju.

Pročitajte više