Nobelova zaklada: Švedski demokrati nisu dobrodošli na našu svečanost

Ilustracija: EPA

PROTUIMIGRANTSKI Švedski demokrati, koji su na izborima prošli mjesec postali druga najveća stranka u zemlji, nisu dobrodošli na Nobelov banket, objavila je u utorak Nobelova zaklada.

Ovogodišnji laureati, među kojima su bivši predsjednik FED-a Ben Bernanke, koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju, i francuska spisateljica Annie Ernaux, dobitnica nagrade za književnost, bit će među uzvanicima na svečanom banketu u Stockholmu 10. prosinca.

Veze s fašističkim ili nacističkim organizacijama

Čelnike švedskih stranaka tradicionalno se poziva na svečanost, no Nobelova zaklada opetovano odbija Švedske demokrate i ne želi ih ni ove godine.

"Nobelova nagrada temelji se na poštovanju znanosti, kulture, humanizma i internacionalizma", priopćila je Nobelova zaklada na svojoj internetskoj stranici.

"To poštovanje je također osnova za postignuća koja se slave i ističu kada se laureate Nobelove nagrade i goste iz cijelog svijeta pozove na svečanu dodjelu Nobelovih nagrada i banket 10. prosinca", dodaje se.

Bijela knjiga, koju su naručili Švedski demokrati, pokazala je da je 18 od 22 utemeljitelja stranke 1988. došlo iz bijele supremacističke skupine Neka Švedska bude Švedska. Oko deset ih je imalo veze s fašističkim ili nacističkim organizacijama.

Stranka dobila 20.5% glasova na izborima

Švedski demokrati nisu bili dostupni za komentar.

Stranka je dobila 20.5 posto glasova na izborima u rujnu i blizak je saveznik vlade desnog centra koju vodi premijer Ulf Kristersson.

Nobelova zaklada nije pozvala ni veleposlanike Rusije i Bjelorusije zbog ruske invazije na Ukrajinu. 

 

Pročitajte više