Nobila iznenadilo podizanje optužnice protiv Todorića, Piruške Canjuge i ostalih

Foto: Pixsell/Tomislav Miletic, hINA

PROTIV bivšeg šefa koncerna Agrokor Ivice Todorića te još tri osobe Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je jučer optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Stavlja im se na teret da su tijekom 2013. godine omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Uz Todorića su optuženi nekadašnja izvršna dopredsjednica koncerna Piruška Canjuga i nekadašnji direktor u Agrokoru Ante Huljev, kako doznaje HRT, a treća je neimenovana austrijska državljanka.

'Optužba svoje svjedoke nije pozvala'

Odvjetnik Ivice Todorića Čedo Prodanović nije želio komentirati optužnicu jer kaže da ju još nije dobio. Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge, kazao je za HRT da također  još nije vidio optužnicu pa ju ne može ocijeniti.

"Malo me, moram reći, iznenadilo podizanje optužnice, jer rezultati istrage onako kako ja vidim, oborili su sve početne teze Državnog odvjetništva tokom istrage, saslušani su isključivo svjedoci obrane. Optužba svoje svjedoke nije pozvala, a one svjedoke koje su predložili odustali su od njih", izjavio je. 

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je kako je podiglo optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1951., 1974. i 1965.) i jedne austrijske državljanke (1971.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ-a (počinili su ga prva dvojica okrivljenika), i zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u svezi članka 37. st. 1. KZ-a (počinila ga trećeokrivljenica, 1965.) te zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u svezi čl. 38. KZ-a (počinila ga četvrtookrivljenica). (2. 9. 2019.)

Zlouporabili svoj položaj u koncernu

Prvookrivljeniku, kao predsjedniku uprave jednog koncerna, i drugookrivljeniku, kao izvršnom direktoru financija u koncernu, stavlja se na teret da su tijekom 2013. godine zlouporabili svoj položaj u koncernu jer su, na štetu koncerna, omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna. Na opisani način se švicarsko trgovačko društvo nepripadno materijalno okoristilo, a nastupila je šteta za koncern u iznosu od 1,25 milijuna eura.

Četvrtookrivljenici, odgovornoj osobi tog švicarskog trgovačkog društva, stavlja se na teret da je prvookrivljeniku i drugookrivljeniku pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenici, koja je bila članica uprave istog koncerna, stavlja se na teret da je u opisanom postupanju sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili drugookrivljenik i trećeokrivljenica. 

Pročitajte više