Nobilo: Predstojeći izbori odlučivat će o dinamici priključivanja Hrvatske EU-u

NA KONFERENCIJI za novinare zadarske Županijske organizacije HNS-a, održanoj večeras u Zadru, odvjetnik Anto Nobilo ocijenio je da su idući parlamentarni izbori za ili protiv Europske unije, odnosno da je potrebna ekipa koja će Hrvatsku uvesti u EU.

Nobilo je, u svojstvu odvjetnika generala Tihomira Blaškića pred Međunarodnim kaznenim sudom, obavijestio novinare da je upravo iz Haaga dobio obavijest o tome da je Haaški sud neke dokumente u žalbi na presudu generalu Blaškiću prihvatio kao pravno relevantne. On očekuje da će Sud o tome raspravljati u prosincu.

Ti su dokumenti bili, kako je rekao, na tajnom mjestu HIS-a, a pronašla ih je i predala ova vlast.

Govoreći u ime stranke o priključivanju Europskoj uniji, Nobilo je ocijenio da, ako idućih mjeseci Hrvatska izgubi ritam, gubi šansu da uđe 2007. u EU. A onda će nam preostati da čekamo ulazak 2010. zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom, rekao je Nobilo.

Po Nobilovim riječima, dva su bitna uvjeta za put prema EU-u, suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu i reforma pravosuđa. Kada je riječ o suradnji s Haagom, u posljednje četiri godine ostvareni su, rekao je, pomaci - neki su ljudi oslobođeni zbog dostupne dokumentacije, poput generala Stipetića i Đanka. No, slučaj Gotovina opterećuje odnos Hrvatske s cjelokupnom međunarodnom zajednicom, rekao je.

Zbog politizacije toga slučaja, general Gotovina danas se nalazi u znatno težem položaju nego kada je optužen, i u znatno težem položaju od generala Ademija, čiji slučaj nije bio ispolitiziran, rekao je Nobilo. Kazao je da, pravno gledajući, nema šanse da se general Gotovina nakon odlaska u Haag, vrati u Hrvatsku, kao general Ademi, jer bi tako došao u pitanje kredibilitet haaškog Suda.

Na konferenciji su bili predsjednik Gradske podružnice HNS-a u Zadru dr. Damir Mišlov i kandidat HNS-a u devetoj izbornoj jedinici Ivo Gregov.

Pročitajte više