Odsukan je brod na Savi, pomagala i vojska: "Mogla je nastati nesaglediva šteta"

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

BROD koji se jučer u blizini Mosta mladosti odvezao i otplovio nizvodno uspješno je odsukan te je vezan za obalu, izvijestilo je danas Ravnateljstvo civilne zaštite.

"Brod se zaustavio poprečno na prvom slapu, u visini toplane, a s obzirom na mogući porast vodostaja rijeke Save postojala je opasnost da ga prebaci preko slapova i usmjeri prema Željezničkom mostu kod Jakuševca", navodi se u objavi.

 

U akciji sudjelovala i vojska

Akcija odsukavanja počela je desetak minuta nakon ponoći uz pomoć kopnenog vojnog vozila, nakon čega je brod uspješno odsukan te je usmjeren paralelno s obalom rijeke Save, gdje je vezan za obalu.

U akciji su sudjelovali postrojbe Hrvatske vojske, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zagreb i policijski službenici Policijske uprave zagrebačke.

U akciji je sudjelovalo 14 vatrogasaca i 8 pripadnika HV-a

O brodu se oglasila i Gradska uprava.

"Jedan od četiriju brodova-teglenica privezanih nizvodno od Mosta mladosti, odvezao se u četvrtak i nasukao na riječni prag kod Toplane.

Kako je vodostaj Save počeo rasti, postojala je opasnost da brod (dužine 80 m i 300 t) prebaci prag, otpluta dalje i udari u željeznički most 3 km nizvodno, čime bi mogla nastati nesaglediva šteta.

Gradska uprava je preko Ureda za upravljanje u hitnim situacijama pokrenula akciju u kojoj je uz vatrogasce (koji su povezali brod s obalom) sudjelovala i vojska koja ga je svojom mehanizacijom odsukala, poravnala i privezala uz sjevernu obalu, uzvodno od Toplane.

U akciji je sudjelovalo 14 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe (8 profesionalnih i 6 iz DVD-ova) pod zapovjedništvom voditelja smjene i ronilačkog tima JVP Zagreb Dražena Pavlića i 8 pripadnika HV-a pod zapovjedništvom načelnika Odjela za operativne poslove i obuku pukovnika Darka Vukovića, uz asistenciju djelatnika MUP-a, civilne zaštite i Hrvatskih voda. Akcija je započela u 17, a završila u 01 sat", navode iz Grada.

 

Pročitajte više