Norac krenuo iz riječkog Okružnog zatvora za Haag

UMIROVLJENI hrvatski general Mirko Norac jutros oko sedam sati krenuo je iz riječkog Okružnog zatvora, u pratnji policije, na krčki aerodrom odakle putuje u Haag na izjašnjavanje o krivnji za zločine počinjene u Medačkom džepu, pred vijećem Međunarodnog kaznenog suda.

General Norac prevezen je pravosudnim kombijem u pratnji još jednog policijskog vozila do aerodroma na Krku. Uskoro se očekuje polijetanje aviona kojim bi Norac trebao nastaviti put prema Haagu.

U zagrebačkoj zračnoj luci novinari su, pak, vidjeli da su se na redovnu liniju za Rijeku nešto prije devet sati ukrcali Norčev odvjetnik Željko Olujić i pomoćnik ministrice pravosuđa zadužen za suradnju s Haškim sudom Jakša Muljačić.

Nakon prvog pojavljivanja pred Haškim sudom zakazanog za 16 sati Norac bi se odmah trebao vratiti u riječki zatvor.

Norca je u svibnju ove godine Haški sud optužio za ratne zločine počinjene u operaciji Medački džep 1993.

Haški sud ga tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u pet točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno ubojstvima civila, nehumanim postupanjem i sustavnim razaranjem kuća i gospodarskih objekata u tri srpska sela u području Medačkog džepa, kod Gospića, u rujnu 1993. godine.

Norac se tada kao pukovnik nalazio na čelu 9. Gardijske brigade HV-a i bio je zapovjednik Sektora 1 - operativne skupine formirane radi izvođenja te operacije oslobađanja okupiranog teritorija.

Norac je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Gospiću 1991. godine.

Pročitajte više