Norac nastavio obranu

UMIROVLJENI general Mirko Norac, optužen u postupku protiv tzv. gospićke skupine na Županijskom sudu u Rijeci, na pitanja zamjenika županijskoga državnog odvjetnika Dorisa Hrasta, odgovorio je u svojoj obrani da ne zna zbog čega su neki svjedoci tvrdili da je on bio na tzv. smrtonosnom sastanku i likvidaciji civila na Pazarištu te da bi to trebalo pitati ´one koji su te svjedoke pripremali i dovodili na sud´.


Mirko Norac je, ponovivši da nije bio na spomenutu sastanku i da ne zna da je održan, kazao Hrastu da bi ´on njega mogao pitati zašto su ti svjedoci dovedeni i pripremani za svjedočenje´, ustvrdivši da je riječ o ´scenariju´.


Norac je rekao da mu nije poznato ništa o odvođenjima građana iz Gospića. Na Hrastov upit je li tko bio obvezan izvijestiti Norca kao zapovjednika 118. gospićke brigade da su u vojarni u Perušiću zatočeni civili, odgovorio je da su zapovjednici nekih nižih postrojba djelovali samostalno, ali da on neće govoriti protiv svojih zapovjednika u brigadi.

Optuženi Stjepan Grandić, zapovjednik perušićke bojne 118. brigade i tamošnje vojarne 1991., u primjedbi na Norčevu obranu rekao je da je ´ponosan kako Norac opisuje stanje u Gospiću´, iako ga se, kako je rekao, u obrani odriče.

Norac mu je na to odgovorio da se nikada nije odrekao zapovjednika Grandića, jer da je Grandić dao maksimum u ratu, te da je u obrani samo iznio kakvo je stanje bilo 1991.

Mirko Norac je optužen za izdavanje zapovijedi Stjepanu Grandiću da pripremi prostorije u perušićkoj vojarni u koje su dovodeni srpski civili koji su, također po optužnici, po Norčevoj zapovijedi Grandiću, likvidirani na Lipovoj glavici u listopadu 1991. Norac je optužen i da je organizirao i sudjelovao u tzv. smrtonosnom sastanku u Gospiću 16. listopada 1991., na kojem su bile sve istaknutije osobe u tom razdoblju u tom gradu. Nakon sastanka su, po optužnici, obavile strijeljanje civila na Pazarištu, a Norac je optužen da je osobno ubio jednu osobu izdvojivši je iz skupine civila. Optužen je i za izdavanje naredbe za odvođenje i likvidaciju na Velebitu triju karlobaških Srba, a to je, po optužnici, obavio optuženi Ivica Rožić.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.



Pročitajte više