Norveška otvorila prvu osmotsku elektranu: Energija iz kombinacije izvorske i morske vode!

NORVEŠKA je danas otvorila prvu osmotsku elektranu u svijetu. Električna energija se dobiva kombiniranjem izvorske (slatke) i morske (slane) vode. Cijeli proces proizvodnje električne energije je baziran na prirodnom fenomenu osmozi.

"Sol možda sama po sebi ne može spasiti svijet, ali vjerujemo kako je osmotska energija važan dio globalnog energetskog sustava", rekao je direktor kompanije Statkraft, Baard Mikkelsen.

Statkraft se predstavlja kao najveća europska kompanija za obnovljive izvore energije, a prototip osmotske elektrane su pokrenuli na obali fjorda Oslo, oko 60 kilometara južno od norveškog glavnog grada.

Za početak energija dovoljna tek za napajanje aparata za kavu...

Osmoza se u industriji koristi kao proces desalinizacije morske vode, a norveška kompanija ga je po prvi put odlučila iskoristiti za proizvodnju energije.

Iako će za početak prototip elektrane proizvoditi energiju dovoljnu tek za napajanje aparata za kavu, na ovaj način Statkraft želi pokazati potencijal ovog čistog, prirodnog izvora energije.

... a početak izgradnje komercijalne elektrane 2015. godine

Budući da se koriste energijom izvorske i morske vode, osmotske elektrane bi se, ističu u Statkraftu, mogle izgraditi na svim mjestima na kojima rijeke utječu u ocean pa bi tako i zemlje bez rudnih bogatstava ili nafte mogle proizvoditi vlastitu energiju.

Statkraft se nada kako će sa gradnjom svoje prve komercijalne osmotske elektrane, kapaciteta 25 megavata, što je dovoljno za napajanje 10.000 kućanstava, započeti 2015. godine.

Pročitajte više