Norveška regija želi da dan traje 26 sati

Ilustracija: EPA

Najsjevernija norveška regija zatražila je od Europske komisije dopuštenje za uspostavu vremenske zone s 26-satnim danom. Plan, koji promovira lokalni gradonačelnik u Arktičkom krugu blizu ruske granice, ima za cilj potaknuti lokalne vrijednosti, produžiti obiteljsko vrijeme i privući nove stanovnike u regiju.

Ipak, detalji plana su nejasni, piše Politico. Norveška regija u svom pismu Europskoj komisiji zahtijeva od tijela EU da upute norveške vlasti da odobre stvaranje vremenske zone s 26-satnim danima umjesto 24-satnih dana.

Europska komisija je potvrdila kako je primila zahtjev. Wenche Pedersen, gradonačelnica Vadsøa koja je napisala pismo, nije sigurna kako bi nove vremenske zone funkcionirale u praksi. "Nismo puno razmišljali o tome. Sat će prijeći s 12 na 13... i moramo vidjeti kako će to ići. Ne vjerujem da će dati odobrenje pa nismo razmišljali o svim detaljima", istaknula je. 

"Imamo više vremena za druženje"

Istaknula je kako se regija bori da privuče nove stanovnike. Smatra da bi predstavljanje jedinstvenih vrijednosti područja privuklo nove ljude. 

"Kroz naš projekt MOREtime cilj nam je slaviti i promovirati ovaj jedinstveni način života, nudeći pojedincima priliku da uživaju u više kvalitetnog vremena baveći se aktivnostima kao što su ribolov, lov, učenje novih jezika ili jednostavno druženje s voljenima", poručila je. 

"Što je dobro u životu ovdje? Ne trčimo za autobusima ili za vlakovima niti moramo dugo putovati na posao i tako dalje. Vrlo smo zadovoljni životom u dijelu Norveške gdje imamo više vremena za druženje s prijateljima i obitelji", dodala je.

Norveška nije članica EU

Napomenula je kako je cilj naseljavanja regije "važniji nego ikada" u svjetlu ruskog rata protiv Ukrajine. "Sviđa nam se naš način života i mislimo da bi to moglo biti vrlo uzbudljivo, posebno za obitelji s malom djecom. Mislim da je mirniji i bolji svakodnevni život nego na primjer u velikom gradu", naglasila je. 

Norveška nije članica EU, ali je dio europskog gospodarskog prostora. Direktiva EU regulira ljetno računanje vremena, ali je pitanje ima li ovlasti za stvaranje zasebnih vremenskih zona. Prema dužnosniku Komisije, vremenske zone su stvar samih zemalja, tako da je malo vjerojatno da će EU moći odobriti zahtjev regije.

Ipak, Pedersen se nada da će barem proširiti glas o jedinstvenosti sjeverne Norveške. "U tom smo pogledu jedna od najbogatijih regija u Europi jer imamo više vremena", zaključila je Pedersen.

Pročitajte više