Norveški list: Hrvatska je postala problematično dijete Europske unije

Foto: Index

“NACIONALISTI u Hrvatskoj su neprijateljski raspoloženi prema izbjeglicama, LGBT osobama, neovisnim novinarima, umjetnicima, aktivistima za ljudska prava i svima koji su drugačiji ili misle drugačije”, navodi se na početku članka pod naslovom “Hrvatski duhovi” koji je objavio norveški dnevni list Dagsavisen.

U članku se konstatira da je Hrvatska zbog podivljalog nacionalizma i filoustaškog revizionizma postala “problematično dijete Europske unije”. Podsjeća se da je Hrvatska članica NATO-a i EU-a, te da je morala proći stroge kriterije da bi se pridružila tim savezima, ali da taj proces nije riješio sve probleme u zemlji.

Hrvatska se treba suočiti sa svojom prošlošću

“Hrvatska ima neriješena granična pitanja s gotovo svim svojim susjedima, ali najvažnije od svega, Hrvati se bore s nedostatkom suočavanja s prošlošću i stanjem ljudskih prava u zemlji”, piše norveški list.

Dagsavisen navodi kako su u Hrvatskoj jake snage koje žele “revidirati prošlost i očistiti NDH, koja je bila fašistička država i podržavala nacističku Njemačku tijekom Drugog svjetskog rata. To je borba koja ne vidi kraj i stvarnost koju sve hrvatske političke vođe moraju uzeti u obzir”. List citira i zloglasnu izjavu Franje Tuđmana da mu je drago što mu žena nije ni Židovka ni Srpkinja.

Hrvatski nacionalisti i branitelji povezuju NDH i današnju Hrvatsku

“Nacionalisti i branitelji uspoređuju NDH i rat za neovisnost Hrvatske 1990-ih”, pa nije iznenađujuće što se danas u Hrvatskoj koristi ustaški pozdrav Za dom spremni, navodi norveški list. Podsjećaju da je tijekom NDH u Jasenovcu ubijeno najmanje 80 tisuća Srba, Židova, Roma i Hrvata koji su se protivili ustaškom režimu. 


List spominje i kontroverznu ulogu Hrvatske u ratu u BiH, te konstatiraju da se to petljanje u unutarnje poslove susjedne države nastavlja danas kroz intervencije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović oko izbornog zakona u BiH.

Uloga Katoličke crkve

“Nacionalističke snage pokazuju gađenje prema onima koji žele pomirenje i rješavanje hrvatskih ratnih zločina. Na primjer, Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od predsjednice Grabar-Kitarović da se izrazi žaljenje za nasilje i zločine protiv srpskih žrtava vojne operacije Oluja. Ova nevladnina udruga je brzo prokazana kao nacionalni izdajnik u državnim medijima. Članovi su bili izloženi javnom progonu i mržnji. Hrvatska nacionalisti koriste retoriku mržnje kao sredstvo homogenizacije zemlje i prema unutra i prema Srbiji, unatoč činjenici da je većina Hrvata i Srba u zemlji umorna od sukoba i žele nastaviti život”, piše Dagsavisen.

Navode i da je Katolička crkva ključan akter u takvim nacionalističkim politikama, te da se to naročito vidjelo kada je bila riječ o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Dagsavisen je u vlasništvu norveških kršćanskih grupa


“Taj nacionalizam i autoritarno upravljanje čine temelj upravljanja zemljom. Nije izazovan i čini se da je osvojio obične ljude. Slab posao, visoka nezaposlenost, loš društveni sustav, korupcija i nepotizam čine ljude spremnim da relativno mirno prihvate etničke, vjerske, rodne i druge oblike diskriminacije, kao i zlouporabu moći”, piše norveški list.

Na kraju Dagsavisen apelira i na norveške vlasti da od Hrvatske zahtijevaju da riješi sve spomenute izazove. 

Inače, Dagsavisen je osnovan 1884., neko vrijeme je bio blizak norveškoj Laburističkoj stranci, no od 2016. je u većinskom vlasništvu Mentor Medier AS, kompanije koja je vlasnica i jednog kršćanskog dnevnog lista, a ona se sama nalazi u vlasništvu nekoliko kršćanskih odnosno protetstantnih grupa, među kojima je i Norveška luteranska misija. 

Pročitajte više