Norveški proizvođač gnojiva imao upola nižu dobit

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Norveški proizvođač umjetnih gnojiva Yara International izvijestio je danas o upola nižoj dobiti i znatno manjem prihodu u četvrtom tromjesečju 2023. godine zbog nižih cijena koje su zasjenile pojeftinjenje plina. Yarin prihod smanjio se u razdoblju od listopada do prosinca za 34.4 posto, na 3.58 milijardi dolara.

Kada se isključe jednokratne stavke, dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) bila je otprilike upola niža nego u istom razdoblju 2022. i iznosila je 586 milijuna dolara. Znatno niža dobit odražava niže prodajne cijene koje su više nego nadoknadile pad cijena energije, uz isti obujam isporuka kao i na kraju 2022.

"Početkom 2024. zabilježena je povećana kupovna aktivnost i više cijene"

Prosječni trošak plina u Europi spustio se u četvrtom tromjesečju na 13 dolara po mmbtu, a u SAD-u na tri dolara za mmbtu. Zbog smanjene potražnje Yara je u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca smanjila proizvodnju u Europi za 11 posto.

U 2024. Yara očekuje "nestabilna" tržišta, iako se čini da potražnja za gnojivima raste budući da se poljoprivrednici na sjevernoj hemisferi pripremaju za proljetnu sjetvu. "Početkom 2024. zabilježena je povećana kupovna aktivnost i više cijene", istaknuli su u Yari.

Trošak prirodnog plina, glavna stavka za proizvođače gnojiva, trebao bi u prvom i drugom tromjesečju ove godine biti niži za 320 milijuna odnosno za 100 milijuna dolara nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, procjenjuju.

Pročitajte više