Norvežanin javno spalio Kuran, policija ga morala spašavati

Screenshot: LenaAndreassen

NORVEŠKA antiislamska organizacija "Zaustavite islamizaciju Norveške" (SIAN) održala je prošli tjedan prosvjedni performans u sklopu kojeg je bacila Kuran u smeće, a potom ga i zapalila. 

To je napravila u Kristiansandu, gradu sa znatnom muslimanskom manjinom. No čim je čelnik SIAN-a Lars Thorsen zapalio Kuran, mladi muslimanski protuprosvjednik zaletio se na njega, udario ga i pokušao oboriti na tlo.

Kao što se vidi na dramatičnoj snimci događaja, za njim je dotrčalo još nekoliko protuprosvjednika, no odmah za njima i policajci koji su ih, izgleda, uspjeli zaustaviti. Nakon toga su prekinuli demonstraciju, koja je bila okružena mnoštvom protuprosvjednika. 

Gradonačelnik Kristiansanda, Harald Furre, osudio je paljenje Kurana. "Žao mi je što policija nije intervenirala ranije i spriječila paljenje", rekao je Furre, a prenosi norveška televizija NRK. 

Policija je također objasnila da je prekinula prosvjed zbog nove naredbe šefice policije Benedicte Bjornland, prema kojoj "oskvrnjivanje Kurana može, u određenom kontekstu, biti kršenje kaznenog zakona o govoru mržnje":

Pakistanci hvale "junaka" koji je napao aktivista koji je zapalio Kuran

Paljenje Kurana izazvalo je bijes brojnih muslimana iz Norveške, ali i cijelog svijeta, posebice iz Pakistana, na društvenim mrežama. Mnogi su i slavili napadača na norveškog provokatora kao "junaka", budući da je "spasio" svetu muslimansku knjigu.

Prema informacijama na društvenim mrežama, napadač se zove Iijjas Umer. Pokrenuta je i online peticija kojom se od norveške policije traži da pusti na slobodu uhićenog Umera. 

Uslijedio je i prosvjed u Karačiju, na kojem su zapaljene američka i norveška zastava.

Prosvjedi ovog tipa, no često daleko nasilniji, uslijedili su i nakon objave karikatura proroka Muhameda u Danskoj 2005. nakon što je američki pastor najavio da će zapaliti Kuran 2010., nakon objave antiislamskog američkog filma "Nevinost muslimana" 2012. ili nakon što je francuski satirični list Charlie Hebdo objavio karikature Muhameda i Alaha, zbog čega su teroristi Al-Kaide izvršili pokolj u njihovoj redakciji.

No, za vikend je uslijedila i službena reakcija vlade Pakistana, čije ministarstvo vanjskih poslova je izrazilo "duboku zabrinutost" zbog paljenja Kurana u Norveškoj. 

Pakistan: Ovo vrijeđa osjećaje 1,3 milijarde muslimana diljem svijeta

"Takvi postupci vrijeđaju osjećaje 1,3 milijarde muslimana diljem svijeta", upozorilo je pakistansko ministarstvo u svom priopćenju, prenosi Associated Press. Dodalo je i da takvi postupci "ne mogu biti opravdani u ime slobode izražavanja" te da bi Oslo trebao "spriječiti" takve incidente u budućnosti. 

"Pozdrav hrabrom Ilijasu što je pokazao smjelost da zaustavi ovo apsolutno odvratno djelo. Takve islamofobne provokacije samo promiču mržnju i ekstremizam. Sve religije su vrijedne poštovanja i moraju ostati takve. Islamofobija je prijetnja globalnom miru i harmoniji", napisao je tako na svom privatnom Twitter profilu Asif Gafur, glasnogovornik pakistanskih oružanih snaga, uz snimku incidenta. 

Norveški veleposlanik u Islamabadu pozvan je na razgovor. Sve ovo, dakako, podsjeća na reakciju više većinski muslimanskih država nakon već spomenutog skandala s Muhamedovim karikaturama 2005. I tada su danski veleposlanici pozivani na razgovor, a vlade ovih zemalja su osuđivale službeni Kopenhagen što nije zaustavio objavu karikatura u privatnom satiričnom listu.

U Norveškoj je pak u kolovozu desni ekstremist izvršio napad vatrenim oružjem na džamiju u predgrađu Osla. Srećom, jedan od vjernika uspio mu je oduzeti pušku i spriječiti da ubije nekoga. 

Pročitajte više