Notorni seksizam na BBC-u: Među kandidatkinje za ženu godine uvrstili - pandu

SAMO nekoliko dana nakon što se našao na udaru kritike zbog činjenice da je u izboru za sportsku ličnost godine nominirao samo muškarce, britanski medijski gigant BBC ponovno je napravio neoprostiv gaf.

Naime, među 12 kandidatkinja za ženu godine uvrstili su i jednu pandu. Sweetie, ili Tian Tian, je ženka pande koja je početkom mjeseca iz Kine stigla na posudbu u edinburški zoološki vrt, te je izazvala veliku pažnju javnosti.

Ni kriva ni dužna, Sweetie je opet postala temom velike rasprave u britanskoj javnosti. Društvene mreže preplavili su ogorčeni komentari brojnih kritičara na račun BBC-a, među kojima se našao i bivši premijer John Prescott.

Žena, a ne ženka godine

"Znači, BBC nije mogao naći nijednu ženu koja bi konkurirala za sportaša godine, ali je za žensku osobu godine uspio pronaći pandu", napisao je Prescott na Twitteru.

"Neka se Sweetie ne uvrijedi, ona je sigurno najbolja u svojoj klasi, ali u naslovu je žena, a ne ženka godine", poručila je zastupnica laburista Stella Creasy.

Kao da takav propust sam po sebi nije dovoljan, iz obrazloženja nominacija primjetno je kako se čak tri od njih 12 zapravo temelje na braku. Tako se na listi našla Pippa Middleton, čija se sestra udala za princa Williama, Južnoafrikanka Charlene Wittstock, koja se udala za monegaškoga princa Alberta, te španjolska milijarderka, 85-godišnja vojvotkinja od Albe koja se nedavno udala za 24 godine mlađega državnog službenika.

Pročitajte više