Ekstremni desničar Jurič dobio nogu nakon što je pozvao gledatelje da pozdravljaju kao ustaše

Screenshot: YouTube

"U SVAKOJ prilici pozdravite’ Za dom spremni’ pa da vidimo hoće li u Hrvatskoj porasti mržnja. Ako vas netko zaustavi i prigovori zbog tog pozdrava, recite da sudjelujete u društvenom eksperimentu", pozvao je gledatelje televizije Z1 notorni Marko Jurič, voditelj na spomenutoj televiziji i jedan od osnivača novinarske paraudruge HNiP. Iz Televizije Z1 su se ogradili te su Juriču otkazali svaku suradnju. 
 
"Z1 televizija ne dijeli mišljenje i stavove Marka Juriča, s kojim je prekinuta svaka daljnja suradnja i emisija Markov trg se više neće emitirati na programu Z 1 televizije", stoji u priopćenju Televizije Z1.
 
Jurič je osoba koja je postala poznata nakon što je Vijeće za elektroničke medije televiziji Z1 prije malo manje od godinu dana oduzelo koncesiju na tri dana jer je ekstremist Jurič u svojoj emisiji "Markov trg" huškao protiv Srpske pravoslavne crkve. 
 
Branio se da je samo htio biti ciničan
 
"Poruka dragim Zagrepčanima, svima onima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni pošto je u blizini Crkva u kojoj stoluje, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikar. Dakle dragi moji Zagrepčani kad se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi neki od tih četničkih vikara istrčao iz Crkve i malo, u maniri svojih najboljih klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu", pozvao je u siječnju ove godine Jurič putem svoje emisije. Tada se pravdao da je samo htio biti ciničan. 
 
Sada je, godinu dana kasnije, odlučio kako je vrijeme da se s njim opet pozabave institucije. 
 
Istraživanje mržnje?
 
"Nevjerojatno je kako u Hrvatskoj tako glatko prolaze razni politički blefovi pa tako i ovaj Milorada Pupovca o pozdravu Za dom spremni. Zar su Hrvati toliki idioti da bez provjere 'kupuju' ovakve jeftine fore? Jer sve dok se ne dokaže da taj pozdrav izaziva mržnju ta Pupovčeva tvrdnja je čisti blef. Po istoj bi logici mogli tvrditi i da Pupovac sa svojim istupima kod ljudi potiče netoleranciju i širi etničku, vjersku i političku mržnju? Jel bi onda i Pupovca trebalo zabraniti temeljem takve paušalne izjave?", upitao se Jurič koji sada želi izmjeriti hoće li se, s učestalim ustaškim pozdravom, podići razina mržnje u Hrvata.
 
Isprika Z1 Televizije
 
Djelatnici Z1 televizije kažu kako su zgroženi s ovime što je učinio Marko Jurič te je ugrozio njihov trud, profesionalan i rad , te se u potpunosti ograđuju, i osuđuju predmetni sadržaj. 
 
"Z1 televizija se duboko ispričava i odlučno ograđuje od sadržaja emisije Markov trg emitirane uživo u vanjskoj produkciji 20.12.2016. godine. Z1 televizija s gnušanjem odbija sudjelovati u bilo kakvom istraživanju na način koji je objavio i najavio urednik i voditelj Marko Jurič, odgovoran za neprihvatljivi, neprofesionalan i gnjusan sadržaj emisije, na kojeg Z1 televizija, nažalost. nije mogla utjecati", stoji na kraju. 
 
 
 
 

Pročitajte više