Nova francuska ministrica: Istospolni brakovi protive se prirodi

Ilustracija: EPA

VIŠE od 100 francuskih javnih osoba potpisalo je otvoreno pismo u kojem osuđuju homofobne izjave nedavno imenovane ministrice u vladi. Caroline Cayeux, koja je izabrana na dužnost ministrice za teritorijalnu koheziju u novoj francuskoj vladi sastavljenoj 4. srpnja, Senat je upitao protivi li se i dalje zakonu kojim se dozvoljavaju istospolni brakovi i posvajanje iz 2013.

Ona je tada reformu nazvala "hirom" i "planom koji se protivi prirodi". Cayeux je prvotno potvrdila svoje stajalište, a onda je dodala da ima "mnogo prijatelja među takvim ljudima". Dva dana kasnije ispričala se zbog svojih opaski. U otvorenom pismu, koje će biti objavljeno u novinama Journal du Dimanche sutra, navodi se da je izbor riječi bio problematičan te dovodi u pitanje ostanak ministrice na dužnosti.

Pismo potpisao i bivši premijer

"Kako možemo prihvatiti da članica vlade građane Francuske naziva 'takvim ljudima'? Kako možemo zažmiriti pred činjenicom da ona ne misli da spadaju u istu kategoriju građana?" piše u pismu. Potpisali su ga članovi parlamenta, gradonačelnici, bivši članovi vlade, među kojima i bivši premijer Manuel Valls, kao i novinari, odvjetnici i članovi civilnoga društva.

Jučer je premijerka Elisabeth Borne kazala da je Cayeux u prošlosti imala "šokantne" izjave te da se nespretno izrazila, no da će nastaviti raditi i ostati "koncentrirana na svoju zadaću" u vladi. 

Pročitajte više