Nova gradska firma u Splitu dobila ravnateljicu, ostali zaposlenici će se tek tražiti

Foto: FaH

TATJANA VUKMAN odabrana je za ravnateljicu splitskog Centra za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Od četvero kandidata Povjerenstvo Grada Splita odabralo je upravo nju, a suglasnost su dali gradonačelnik Ivo Baldasar te ministar rada Tomislav Ćorić.

Vukman u ponedjeljak preuzima Centar od Tomislava Bogovića, direktora DES-a, koji je vršio dužnost šefa Centra do izbora ravnateljice. Direktorica je ujedno i prvi zaposlenik nove gradske ustanove. U prvoj godini poslovanja planira se zaposliti šest djelatnika.

Traže se zaposlenici

"Centar je osnovan, ali nije započeo s radom. Nema još zaposlenike, treba ih pronaći i osposobiti za rad. Naš prostor je u DES-u, vidjet ću odgovara li. Ako bude potrebno, pronaći ćemo novu lokaciju. Centar će na temelju utvrđenog zdravstvenog stanja utvrditi preostale sposobnosti za rad osoba s invaliditetom. Osnovni stručni tim trebao bi se sastojati od socijalnog radnika, psihologa, defektologa. Usluge će se naplaćivati, sredstva su osigurana za ovu godinu", kazala nam je Vukman, koja je donedavno vodila Centar za socijalnu skrb u Splitu.

Bivša ministrica Bernardica Juretić odbila je potpisati njezin reizbor, a sam postupak odabira najboljeg kandidata obilježio je sukob između šefa županijskog HDZ-a Ante Sanadera, koji je favorizirao Vukman te šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića, koji je smatrao da treba otići jer je imenovana u vrijeme SDP-a.

Do ljeta u funkciji?

Nina Miličević, savjetnica gradonačelnika Ive Baldasara, kazala nam je kako su Grad Split i država suvlasnici Centra u omjeru 51 : 49 te da se osnivanju pristupilo zbog izmjene zakonske regulative po kojoj DES više nije mogao obavljati tu djelatnost.

"Gradonačelnik Baldasar postigao je najbolje uvjete s državom za naš Centar, dobili smo najviše sredstava za početni kapital. Jednog dana trebao bi biti financijski samoodrživ. Nadamo se da će Centar do ljeta biti u funkciji", kazala nam je Miličević. 

Otkrila nam je i kako je s gradonačelnikom Baldasarom razgovarala oko premještaja Zavoda za vještačenje koji se nalazi u potpuno neuvjetnim prostorijama nedaleko od Banovine. Sa Zavodom će Centar najuže surađivati pa ne bi možda bilo loše sve smjestiti na jednu lokaciju.

Pročitajte više