Nova Hrvatska kreće s centra

Foto: PR

PRIJE dvadeset godina s hrvatske političke scene počele su nestajati građanske političke opcije, pozicionirane oko centra, sposobne samostalno ulaziti u Sabor i utjecati na budućnost Hrvatske. Takve su opcije postale ovisne o foteljama koje su ima davale dvije velike stranke, pa je njihov politički i programski utjecaj na koalicijske vlade bio zanemariv ili nikakav. U među vremenu su počele nicati jednokratne, jednodimenzionalne ili populističke opcije uzimajući glasove nezadovoljnog biračkog tijela koje su zatim one same još više razočaravale. I došli su izbori 2020. Uz dvije velike stranke nespremne za ikakve ozbiljne promjene pojavile su se opcije desnije i ljevije od njih. A onda se u centru dogodilo jedinstvo triju političkih stranaka, Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokusa, s gotovo identičnim programom i vizijom Hrvatske, tako da je između vodeće lijeve i vodeće desne stranke prostor zauzela jedna jedina relevantna politička opcija. I u samo nekoliko tjedana zajedničke kampanje došla do rejtinga koji najavljuje samostalni ulazak u Sabor, bez šlepanja uz neku od velikih stranaka. Kad se već moglo pomisliti da će Hrvatska na duže vrijeme izgubiti ozbiljnu i obećavajuću građansku opciju, ona se pojavila snažnija i potentnija negoli se to uoči ovih izbora moglo i zamisliti. Jedina opcija koja u kampanji nameće teme iz svih područja, koja ima program, a ne parole i brojke smišljene za tri tjedna kampanje. Opcija koja ima neke u politici poznate, ali i potpuno nove ljude, ali ne s devizom s fakulteta u vladu, nego s respektabilnim životopisima u izvornom zvanju. Opcija koja ne nudi kukanja o prošlosti, iako zna analizirati probleme prošlosti i oko njih se jasno postaviti, nego opcija koja usmjerava Hrvatsku prema rješenjima budućnosti.

Rješenja budućnosti su istovremeno i jednostavna i komplicirana. Jednostavno zato što svi znamo kakvo društvo želimo: vrlo slično onih zemljama u koje naša djeca idu tražiti svoju budućnost - Irska, Njemačka, Francuska … Komplicirana, zato što to uistinu nije lako. Jedina dobra vijest je da je to ipak moguće. A to znamo, jer su mladi gradonačelnici na našoj listi - Dario Zurovec u Svetoj Nedelji, Ante Pranić u Vrgorcu, Ivan Gulam u Pirovcu - već puno toga napravili i pokazali da je moguća jedna potpuno nova Hrvatska. To je Hrvatska u kojoj je korupcija toliko rijetka, da značenje tog pojma morate tražiti u rječnicima. To je Hrvatska u kojoj su heroine borbe protiv korupcije, kao gospođa Dalija Orešković, prepoznate od svih kao građani najzaslužniji za novi smjer pun nade i optimizma. To je Hrvatska u kojoj Marijana Puljak gradi vrtiće i škole da bi sva djeca imala iste mogućnosti, sve škole u jednoj smjeni i topli obrok za svu djecu. To je Hrvatska u kojoj Boro Nogalo gradi nove bolnice, za djecu i odrasle i u tome mu Europa, država i privatnici svesrdno pomažu. To je Hrvatska u kojoj je realizirana poruka Davora Huića da će jedna zemlja biti socijalnija što je bogatija. To je Hrvatska u koju su se vratila naša iseljena djeca i doveli svoje prijatelje, da s nama zajedno rade i stvaraju nove vrijednosti. To je Hrvatska koja pripada svim svojim građanima, a ne odmetnutim elitama.

Svakog se pita “a što ćete vi prvo napraviti, ako dođete u poziciju vlasti” i onda svi mi nabrajamo neke prve konkretne mjere. Ali niti malo manje važno, a možda i najvažnije od svega je započeti stvarati preduvjete da realizirate sve ključne promjene koje ste ne samo obećali, nego i nakon uvida u stanje države primijetili kao nužne. Većina političkih opcija ulaskom u vlast traže opravdanje i izgovor zašto nešto neće učiniti, a mi ćemo tražiti prostor da pokrenemo i one promjene koje nismo primijetili kao potrebne ili ih nismo stigli komunicirati. Kad Hrvatska krene tim smjerom, kad se politika prestane plašiti promjena i budućnosti, tada će ovo biti država za poželjeti. 

Rođenje naše koalicije je bilo prirodno, bez anestezije, ali je bilo uspješno. Sada smo dijete koje raste, spremno je učiti, na svojim i tuđim greškama, i nada se vrlo skoro postati punoljetno i preuzmite odgovornost za svoj život i za društvo oko sebe, ali i za prirodu, kojoj isto tako treba oporavak. Mi ćemo nastaviti graditi politički centar, nećemo nikada prestati pozivati sve dobre i dobronamjerne ljudi da nam se pridruže i grade zajedno s nama. Hrvatska će jednog dana, i to ranije nego što mnogi misle, postati centar znanja, centar dijaloga, centar tolerancije, centar kreativnosti, centar zdrave hrane, centar čiste prirode, centar izvrsnosti, centar dobrog života za sve svoje građane.
 

Pročitajte više